CRBC dobio 827 miliona za dionicu auto-puta od Podgorice do Mateševa, čeka se arbitraža u Cirihu

Dodajte komentar

Kompaniji CRBC do sada je isplaćeno 827,3 miliona eura za izgradnju dionice auto-puta od Podgorice do Mateševa po osnovnom ugovoru i svim aneksima, od ukupno ugovorenih 859 miliona eura.

Arbitražni postupci zbog prekoračenja rokova i naknadih radova se tek očekuju.

Svi tehnički nedostaci su ispravljeni zbog čega 20. marta dodijeljena upotrebna dozvola, dok za ostale nedostatke ostaje rok do 13. jula. CRBC je ispunio sve obaveze o saniranju šteta u koritu rijeke Tare nastale tokom izgradnje, dok je izvještaj o monitoringu biodiverziteta Tare pokazao da je on bolji nego prije početka radova 2016. godine. Sve to navedeno je u odgovorima na pitanja koja su “Vijesti” dobila od Ministarstva saobraćaja i pomorstva, Monteputa i Agencije za zaštitu prirode.

Ministarstvo saobraćaja dobilo je upotrebnu dozvolu za ovu dionicu 20. marta ove godine, 20 mjeseci nakon okončanja radova i početka tesnog perioda.

“U skladu sa odredbama propisa kojim se uređuje izgradnja objekata, upotrebna dozvola predstavlja potvrdu da je auto-put izgrađen u skladu sa građevinskom dozvolom i revidovanim glavnim projektima, a što je potvrđeno od strane Komisije za tehnički pregled. U skladu sa zakonom, korišćenje složenog inženjerskog objekta nije dozvoljeno prije dobijanja upotrebne dozvole, osim u slučajevima probnog rada ili funkcionalnog ispitivanja ugrađene opreme. S obzirom da je završen postupak dobijanja upotrebne dozvole, auto-put više nije u režimu probnog rada”, naveli su iz Ministarstva.

Iz Monteputa, državnog preduzeća koje je u julu 2022. godine preuzelo upravljanje ovom dionicom, navode da izdavanje upotrebne dozvole podrazumijeva da nema tehničkih nedostataka koji utiču na sigurnost i funkcionalnost objekta za koji se izdaje, odnosno da je objekat podoban za upotrebu.

“U toku probnog rada otklonjeni su uočeni nedostaci i vršena su funkcionalna ispitivanja od strane izvođača radova u saradnji sa nadzornim organom i investitorom. Period za otklanjanje nedostataka, shodno ugovoru traje do 13. 7. 2024., tokom kojeg izvođač otklanja evidentirane nedostatke o svom trošku”, naveli su iz Monteputa.

Ova dionica auto-puta svečano je otvorena 13. jula 2022. godine, a rok završetka iz osnovnog ugovora bio je maj 2019, odnosno sa tri godine i dva mjeseca kašnjenja. Iz CRBC-ija su prethodnih godina Vladi ispostavljali dodatne račune za plaćanja.

“Postoji više ispostavljenih potraživanja od strane izvođača radova, kojim traže produžetak roka za završetak radova i dodatna plaćanja. Međutim, sva do sada ispostavljena potraživanja, izuzev potraživanja usljed Covida 19 kada je izvođaču od strane Inženjera (nezavisni nadzor) odobren produžetak roka od 47 dana, su odbijena kao neosnovana. U skladu sa Fidic ugovorom, ugovorne strane imaju pravo da ukoliko su nezadovoljne odlukom inženjera, pokrenu sporove pred Komisijom za rješavanje sporova, odnosno u konačnom pred arbitražom tj. Trgovinskom komorom u Cirihu. Do sada nemamo okončanih sporova”, naveli su iz Ministarstva saobraćaja.

Iz Monteputa, takođe navode da “postoji određeni broj ispostavljenih potraživanja od strane izvođača radova koja se odnose ili na produženje roka ili na dodatna plaćanja”.

“Jedino je potraživanje usljed COVID 19 prihvaćeno od strane nadzornog organa u dijelu produženja roka za 47 dana, dok su sva ostala potraživanja odbijena od strane nadzornog organa. Izvođač ima pravo da pokrene sporove pred komisijom za rješavanje sporova ukoliko je nezadovoljan navedenim odlukama. Ove aktivnosti izvođača očekujemo u narednom periodu”, naveli su iz Monteputa.

Poreska uprava je krajem prošle godine CRBC stavila na crnu listu zbog duga za PDV-a od 11 miliona eura, što je u međuvremenu potvrdilo u drugostepenom postupku Ministarstvo finansija.

Izvor: Vijesti

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *