Na Ekonomskom fakultetu održan prvi Business Intelligence panel

1 komentar

Danas je na Ekonomskom fakultetu održan prvi Business Intelligence panel. Na panelu su učestvovali prof. dr Ivan Luković, redovni profesor na Fakultetu organizacionih nauka, Univerziteta u Beogradu, prof. dr Ljiljana Kašćelan, redovni profesor Ekonomskog fakulteta, Univerziteta Crne Gore, Ivan Boskovic, izvršni direktor, ITAS, mr Jovana Rackovic, zamjenica direktora Sektora kontole upravljanja rizicima, NLB Banka AD Podgorica i Jovana Vukčević, rukovodilac službe za kontrolu finansijskih rizika, Addiko Banka.

“Specijalizujte se, razvijajte domenska znanja i pokušajte bolje sebe da pozicionirate na tržištu rada. Ovo je vrlo važno iz ugla univerziteta koji se mora mijenjati I koji mora unapređivati planove. PRed nama je vrlo kompleksan proces reakreditacije nastavnih planova koje đelimo da mijenjamo I da ih tržišn orijentišemo I sa tim interesom mi smo I intezivirali saranju sa privredom I institucionalizovali plodnu saradnju sa osnovnim partenirima iz biznis zajednice. Osnovali smo Savjet koji ima konsuslativnu ulogu kad je riječ o unašređenju studijskih porograma”, kazao je prodekan Ekonomskog fakulteta u Podgorici, dr Jovan Đurašković.

Vještačka inteligencija se uglavnom odnosi na sisteme koji su sposobni da obavljaju zadatke svojstvene ljudskoj inteligenciji kao što je ulenje, zaključivanje, rešavanje problema I u novije vrijeme sa pojavom genertivne AI koja je napravila tehološku revoluciju čak i pisanje, slikanje, komponaovanje, kazala je prof. dr Ljiljana Kašćelan, redovni profesor Ekonomskog fakulteta, Univerziteta Crne Gore.

Kako je dodala, akademska zajednica bi trebalo da prati trendove kada je u pitanju vještačka inteligencija i trebala bi da bude ne samo u toku nego i lider što se tiče inovacija.

“Akademskoj zajednici nije lako da to uvjek ostvari jer joj nedostaje finansijske i  regulativne podrške. A drugo, sama privredna zajednica je spremna ili nespremna za takvo nešto. Neko hoće da prihvati promjene a drugi neće iz finansijskih razloga ili imaju otklon orema promjenama”, kazala je  Kašćelan.

Ivan Luković, redovni profesor na Fakultetu organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu kazao je da je kada je vještačka inteligencija u pitanju, ključno jačati ljudske resurse.

„Mislim da imamo prostora da napravimo dobre rezultate, moglo bi se dosta uraditi. Ulaganja na razvoj kadra moraju da budu ogromna, veća nego ikad i svijest mora da dolazi kao druđtvena svijest, od najviših nivoa ljudi koji definišu strategiju sistema jedne države, jednog regiona ili jednog univerziteta“, kazao je Luković.

Podaci i moć podataka u poslovanju je jako bitna i  opširna tema i bitno je kako da izvučemo pravu vrijednost iz podataka, kazala je Jovana Vukčević, rukovodilac službe za kontrolu finansijskih rizika Addiko Banke.

„Već nekoliko godina unazad sse posvetila pažnja analizi podataka i digitalnom poslovanju. Iz toga se i javila potreba da se napravi aplikacija za automatsko odobrenje kredita gdje na konkretnom primjeru možete razumjeti kako su podaci pomogli. Klijent kada dođe i aplicira za kradit ostavi podatke. Aplikacija već koristi mnoštvo istorijskih podataka i u kombinaciji sa novim podacima banka je u mogučnosti da procijeni tog klijenta i da ga ocijeni i na osnovu tog rejtinga banka odlučuje da li je pogodan da dobije kredit ili ne“, kazala je Vukčević.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *