Djelimični oporavak kreditiranja u eurozoni u februaru

Dodajte komentar

Bankarsko kreditiranje privatnog sektora u eurozoni vratilo se rastu u februaru, što potenijalno predstavlja znak da je nedavni pad kreditiranja bio najniža tačka i da slijedi oporavak.

Optimistički znak za stagnirajuću ekonomiju eurozone je da je kreditiranje privatnog sektora poraslo za 34 milijarde eura u februaru u odnosu na prethodni mjesec, prema podacima koje je u četvrtak objavila Evropska centralna banka, prenosi Financial Times.

Godišnji rast kreditiranja privatnog sektora u eurozoni, isključujući sekjuritizaciju (finansijski proces transformacije potraživanja ili aktive), porastao je sa 0,4 odsto u januaru na 0,7 procenata u februaru.

Pozajmice banaka opale su otkako je ECB prošle godine povisila referentnu kamatnu stopu na depozite na četiri odsto.

Budući da se očekuje da će ECB od juna početi da snižava stopu, neke banke počele su da smanjuju troškove pozjmljivanja.

Prema izveštaju ECB, godišnja stopa ukupnih kredita rezidentima eurozone iznosila je negativnih oko -0,3 odsto u februaru, u poređenju sa -0,4 procenta u januaru.

Godišnja stopa kreditiranja javnog sektora bila je -2,8 odsto u februaru, dok je u januaru iznosila takođe -2,4 odsto.

Među sektorima zaduživanja, godišnja stopa rasta prilagođenih kredita stanovništvu u februaru iznosila je oko 0,3 procenta, što je nepromijenjeno u odnosu na prethodni mjesec.

Godišnja stopa rasta prilagođenih kredita nefinansijskim preduzećima porasla je na 0,4 odsto u februaru sa 0,2 odsto u januaru.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *