Aviokompanije se snažno vraćaju na područja na koja možda nijeste očekivali

Dodajte komentar

Kada je indijska Tata Group kupila nacionalnu avio-kompaniju u zemlji, to je dočekano kao čudo.
Air India je decenijama bila zarobljena u dugovima i nedovoljno finansiranom državnom upravom. Niko nije želio čak “ni komad” legendarnog, ali gubitničkog avio giganta.

Ali dogovor je sklopljen 2021., baš kada je svijet izlazio iz pandemije – a aviokompanije su uveliko “pucale” na “osvetnička” putovanja nakon ponovnog otvaranja granica. Bili su u pravu. Oporavak je dodličan  i istinski traje, a avio promet je drastično počeo u 2024. Upozorenja postoje,  zbog sporijeg rasta u SAD-u, gdje se očekuje da će potrošnja stati, nakon prvogskoka poslije pandemije. A

li drugačija je priča na drugom kraju svijeta, u Aziji.
“Ako pogledamo veličinu mogućnosti u Indiji, to je već najmnogoljudnija zemlja na svijetu”, rekao je izvršni direktor Air India Campbell Wilson za BBC na nedavnom događaju o avijaciji u Singapuru.

“Postoji geografsku prednost… povezuje sve regije svijeta zajedno. I to je izuzetno nedovoljno snabdjeveno tržište.”

Očekuje se da će do 2042. godine indijsko domaće tržište avijacije biti pet puta veće nego 2019., a Indijci svake godine obave oko 685 miliona putovanja, prema proizvođaču aviona Airbus. To bi južnoazijsku naciju učinilo jednim od najbrže rastućih svjetskih tržišta civilne avijacije, i trećom nakon Kine i SAD-a.

To ipak nije samo Indija. Do sredine vijeka, predviđa se da će Indonezija, koja se sada nalazi na 13. mjestu u svijetu po broju putnika, skočiti na četvrto mjesto, kažu analitičari. Očekuje se i procvat avio  prometa na Filipinima, Tajlandu i Vijetnamu u narednim decenijama.
Sve su to ekonomije u usponu sa mladom, rastućom populacijom koje sebi mogu priuštiti trošenje na putovanja. I to pokazuje: globalni avio promet je skočio za 16% u prošloj godini. Ali u Aziji je povećanje bilo skoro dvostruko veće, prema industrijskim podacima.
Vlade na ovim mjestima takođe ulažu u infrastrukturu kako bi poboljšale povezanost, što je od suštinskog značaja u ogromnim arhipelazima poput Indonezije i Filipina.

Izvor: BBC

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *