“Za 25 godina svaka firma će raditi 4 dana”: Evo kako tehnologija utiče na skraćenje radnog vremena

Dodajte komentar

Svakodnevno smo svjedoci novih tehnoloških postignuća. Tehnologija napreduje iz dana u dan, čini se nikad brže. S obzirom na sve ovo postavlja se važno pitanje, a to je da li smo spremni za tehnologiju koja nam je trenutno na raspolaganju. Suština je iskoristiti je na što bolji i efikasniji način da bude od koristi i zaposlenim i menadžerima.

Magazin NIN organizovao je 27. marta konferenciju u hotelu Hilton na kojoj su stručnjaci govorili o tehnologiji i o tome kako se firme i zaposleni nose sa svim izazovima u vrijeme ekspanzije tehnologije. Takođe su odgovorili i na ključno pitanje, a to je: “Da li smo spremni za sve ono što nam je na raspolaganju, imajući u vidu da mala i srednja preduzeća, imaju svoje izazove?”

Nebojša Matić, osnivač i direktor Mikroelektornike, govorio je o izazovima sa kojim se njegova kompanija srijeće, ali i o važnosti tehnologije koja je doprinijela lakšem i efikasnijem poslovanju, pa i skraćenju radnog vremena u njegovoj kompaniji. “Mikroelektronika” je jedna od rijetkih firmi koja ima četvorodnevnu radnu nedjelju.

– Ja se tim bavim od 2021. januara. To smo prvo implementirali u proizvodnji, pošto nijesam htio da idem dalje. Ako ne uspijem u proizvodnji, neću onda da se bavim ni u ostalim odjeljenjima. I to se pokazalo ekstremno, ekstremno dobro i uspješno, rekao je Matić.

– To je efikasnije i produktivnije. Moj posao je da vodim firmu da bude profitabilna i uspješna. Ako to znači da ćete raditi kraće, onda ćete raditi kraće. I to je to. Ispala je to neka moja zasluga. Ja samo obožavam da se bavim organizacijom firme. I time se bavim svaki minut svog vremena.

– Počeo sam da razmišljam o tome šta je interes cijelog društva. Znači interes cijelog društva je da bude to društvo bolje. I onda sam počeo da razmišljam šta ja želim da ostavim svom djetetu i tako dalje. Mislim da je za budućnost naše djece najvažnije da im ostavimo dobro društvo. Kako god para da sipaš u to neko društvo ako nemamo tolerancije, ni velika plata ne vrijedi mnogo. Znači ta tolerancija je taj ključni element bolje društvo, a toleranciju je najlakše ostvariti ako ste odmorni.

Rezultati koji stoje iza četvorodnevne radne nedjelje su takvi da mislim da po nekoj mojoj procjeni za nekih 25-30 godina će sve firme raditi 4 dana ili bar veći dio firmi. Kao što sad kažemo veći dio firme je digitalizovan, manji dio firmi nije.

Šta je vrjednije novac ili slobodno vrijeme?

– Mnogo je vrjednije slobodno vreme. Mi smo taj projekat u firmi nazvali još jedan život. Znači da sad živimo jedan život i sad ako imaš taj petak slobodan možeš da praviš sebi još jedan i da mijenjaš sebi taj život iz korijena.

Od početka uvođenja četvorodnevne radne nedjelje zaposleni su postali još bolji, motivisaniji i produktivniji. Znači ti moji ljudi su stvarno sjajni, ali su postali još bolji. Potrebno je naglasiti da skraćeno radno vrijeme ne može da se uvode preko noći. Potrebne su velike pripreme i dodatno ulaganje napora i od strane menadžmenta i zaposlenih. Suština korišćenja novih tehnologija je u tome da ih shvate zaposleni i menadžment i da ih koriste na što efikasniji način, zaključio je Matić.

Izvor: Blic

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *