Milatović: Upitan je ekonomski razvoj koji nosi samo povećanje zarada

Dodajte komentar
Foto: predsjednik.me

-Povećanje životnog standarda, beskompromisna borba protiv kriminala i korupcije, ulaganje u ljudski kapital, sredine, neki su od prioriteta mog političkog djelovanja, kazao je Dan predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

Predsjednik  Milatović kaže da je, bez dodatnih reformi u administraciji i obrazovanju, kao i smislenih razvojnih politika utemeljenih na sređenoj planskoj dokumentaciji i unaprijeđenom investicionom ambijentu, dugoročni održiv ekonomski razvoj, koji sa sobom donosi povećanje plata i penzija, upitan.

– Sve ostalo predstavlja politički marketing i ekonomski populizam koji bi kao rezultat mogao imati smanjenje konkurentnosti naše privrede, uz povećanje javnog duga, što nažalost vidimo da se dešava i što zahtijeva dodatnu pozornost – kaže Milatović u intervjuu za “Dan” i naglašava da je pokretanje investicionog ciklusa u infrastrukturu neophodno.

– Realizacija velikih infrastrukturnih projekata mora pratiti najbolje evropske standarde, posebno u dijelu transparentnosti tenderskih procedura i zaštite životne sredine, a kako bi se pored održivog razvoja osigurala i podrška bespovratnih EU fondova, uz jeftine kredite od evropskih finansijskih institucija – kazao je Milatović za Dan.

On je kazao da, što se tiče njegovog političkog djelovanja, jasno je da pripada umjerenim političarima koji afirmaciju ideje građanskog i evropskog centra vide kao ključnu u novoj konstalaciji političkih odnosa u Crnoj Gori. Čvrsto stojim da antifašizam i tekovine narodnooslobodilačke borbe moraju ostati jedan od najvažnijih temelja našeg društva.

Povećanje životnog standarda, beskompromisna borba protiv kriminala i korupcije, ulaganje u ljudski kapital, kao i zaštita životne sredine, neki su od prioriteta mog političkog djelovanja – kazao je on.

Izvjesno dobijanje IBAR-a

– Dobijanje IBAR-a je važna etapa na našem evropskom putu, ali ne i presudna. Veliki je korak napravljen imenovanjima u pravosuđu. Fokus u narednom periodu mora biti na izmjenama zakona u oblasti pravosuđa, na izradi seta medijskih zakona, kao i vidljivim rezultatima u dijelu sveobuhvatne izborne reforme. Sve su ovo važni aspekti neophodni u dijelu unapređenja vladavine prava i zatvaranja poglavlja 23 i 24. Optimista sam. Štaviše, smatram da je dobijanje IBAR-a sasvim izvjesno, između ostalog i zbog pozitivne atmosfere koja postoji u zemljama EU u vezi sa našim budućim članstvom – očekuje Milatović.

Opširnije u današnjem izdanju  “Dana”


Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *