EU i dalje blokira Lufthansinu kupovinu dijela ITA Airwaysa

Dodajte komentar

Antimonopolska regulatorna tijela EU-a ostaju pri svojim primjedbama na Lufthansin planirani manjinski udio u italijanskom avio-prevozniku ITA Airways, objavila je u ponedjeljak Europska komisija.
Glavni nadzornik  za tržišnu konkurenciju u Evropskoj uniji izvijestio je o zabrinutosti da bi se kupci mogli suočiti s višim cijenama i nižom kvalitetom usluga avionskog  prijevoza ui iz Italije zbog ograničene konkurencije.

Komisija je prvo blokirala potez Lufthanse da preuzme manjinski udio u ITA-i u siječnju zbog sličnih problema tržišnog natjecanja i otvorila istragu o tome.

Kratke avio rute između Italije i srednjoevropskih zemalja istaknute su u izvještaju Komisije, a Lufthansa i ITA konkurušu na direktnim i indirektnim  letovima.

Ograničena konkurencija Ryanaira bila je alternativa za regiju, rekla je Komisija. Takođe je primijećena smanjena konkurencija na dugim linijama između Italije, Japana, Kanade i Sjedinjenih Država. Dominantna pozicija ITA-e u milanskom aerodromu takođe bi bila ojačana.

ITA je osnovana 2020. nakon restrukturiranja propalog italijanskog nacionalnog prevoznika Alitalia, koju je vlada u Rimu preuzela u martu iste godine nakon što su propale različite ponude za preuzimanje.

Nakon višemjesečnih pregovora, Lufthansa je prošlog juna dogovorila s italijanskom državom preuzimanje manjinskog udjela od 41 odsto. Zauzvrat, ITA će od Lufthanse dobiti 325 miliona eura (352 miliona dolara).

Lufthansa već upravlja sa četiri avio kompanije koje trenutno čine njenu mrežu: Lufthansa, Austrian, Swiss i Brussels Airlines.

Izvor: seebiz.eu

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *