Bivši direktor nudi 500 miliona dolara za bankrotirali WeWork

Dodajte komentar

Adam Neumann i još nekoliko investitora ponudili su da kupe kompaniju WeWork, koja je trenutno u stečaju, za više od 500 miliona dolara. Bivši generalni direktor i jedan od osnivača ovim je došao korak bliže povratku vlasništva nad svojim nekadašnjim startapom.

Neumann i njegova kompanija Flow sastavili su ponudu za preuzimanje kompanije za “coworking”, odnosno izdavanje kancelarijskog prostora kompanijama i frilenserima, pisao je Bloomberg u februaru. Wall Street Journal je u ponedeljak objavio da je Neumann ponudio da kupi kompaniju za više od 500 miliona dolara, pozivajući se na izvore upoznate sa planovima.

“Prije dvije nedjelje, koncern od šest investitora poznatih WeWorku i savjetnicima podneo je uslovnu ponudu uz znatno veću cijenu nego što je objavio Wall Street Journal”, rekao je predstavnik Flowa.

Ponuda predstavlja još jedno dramatično poglavlje u priči o WeWorku i njegovom harizmatičnom osnivaču. Ova priča je stigla i u knjigu, podkaste, serije i film. Gigant industrije “coworkinga” je u jednom momentu vrjiedio 47 milijardi dolara i bio je privatna firma sa najviše poslovnog prostora na Menhetnu.

Ipak, kompanija je propala nakon što je pokušala da izađe na berzu 2019. godine. Tada su se otkrili ogromni gubici i problematične poslovne prakse. Neumann je iste godine dao ostavku u pokušaju da spase kompaniju, ali skupi zakupi kancelarija WeWorka i pandemija su učinili svoje.

Kompanija sa sjedištem u Njujorku prošle godine je podnijela zahtjev za bankrot, uz dugovanja od 19 milijardi dolara obaveza i imovinu od 15 milijardi.

Kako je pisao Wall Street Journal, nisu poznati detalji Neumannovog plana za finansiranje.

WeWork je u saopštenju poslatim mejlom naveo da ostaje fokusiran na izlazak iz stečaja u drugom kvartalu kao “finansijski jaka i profitabilna kompanija”.

“WeWork je izvanredna kompanija i nije iznenađenje što redovno dobijamo ponude”, saopštili su iz kompanije. “Naš odbor i savjetnici redovno razmatraju te ponude, kako bismo bili sigurni da uvjek radimo u najboljem interesu kompanije”, dodaju.

Neumann, koji je ranije bio generalni direktor WeWorka, i drugi investitori, među kojima je Third Point, razmišljali su o ponudi za kupovinu WeWorka, pisao je Bloomberg prošlog mjeseca. Third Point nije uključen u Neumannovu ponudu, rekli su izvori upoznati sa planovima. Portparol kompanije odbio je da komentariše.

Neumannova kompanija Flow je dobila investiciju od 350 miliona dolara VC kompanije Andreessen Horowitz po tadašnjoj procjeni od milijardu dolara u 2022. godini.

Iako su WeWorkove kancelarije tokom pandemije bile prazne, industrija izdavanja prostora se pokazala otpornijom nego što se mislilo. Kompanija je na kraju izašla na berzu 2021. godine.

Izvor: Bloomberg Adria

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *