Kljajević: Menadžerske vještine ključne za unaprjeđenje poslovanja

Dodajte komentar
Vanja Kljajević, EBRD

Sve je veće interesovanje crnogorskih malih i srednjih preduzeća za konsultantske usluge s ciljem unapređenja poslovanja putem poboljšanja menadžerskih vještina. Osim toga, primjećuje se rastuće interesovanje, naročito u kontekstu nasljeđivanja porodičnih kompanija – kazala je  za Pobjedu Vanja Kljajević, savjetnica za mala i srednja preduzeća u Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD).

-Posebno mi je drago što imamo mogućnosti da podržimo mlade preduzetnike kroz program „Mladi u biznisu“ koji, pored savjetodavne podrške kroz naš program, nudi i mogućnost finansiranja putem partnerske finansijske institucije Alter Modus – poručila je Vanja Kljajević.

Ona ističe kontinuirano interesovanje crnogorskih preduzeća za EBRD-ov program podrške i ključne inicijative – poput programa ,,Mladi u biznisu“, ali i značajnu ulogu donatora, kao što su EU-IPA, Vlada Crne Gore, Švedska, Italija, Luksemburg i Small Business Impact fond.

Razgovarajući o primjeni vještačke inteligencije (AI) i baze podataka u donošenju informisanih poslovnih odluka, Kljajević ističe da su ova dva segmenta postala integralni dio svakog biznisa, ali da je ključno ciljano usmjeravanje dostupnih informacija za strateške odluke.

-U Crnoj Gori godišnje podržimo skoro 40 preduzeća da unaprijede poslovanje u jednoj od devet oblasti – strategija, marketing, digitalizacija (IT), organizacija, sistemi menadžmenta kvalitetom, zaštita životne sredine itd. Osim toga, svaki projekat se prati i kroz tri strateške oblasti, a to su digitalizacija, inkluzija i „zelene“ teme. Ponosna sam na činjenicu da sam sarađivala sa više od 150 preduzeća u Crnoj Gori i kroz te projekte naučila mnogo o izazovima sa kojima se susrijeću -kazala je ona.

Naročito su joj dragocjena iskustva njihovih startapova, poput Uhura Solutions i Flourish koji su dio EBRD Star Venture programa.

-Oni pokazuju, svojim primjerom, koliko se tehnologija može upotrijebiti u pravcu rješavanja važnih izazova u biznisu, od automatizacije tj. pametnih ugovora, kojima Uhura Solutions mijenja način funkcionisanja korporacija i bitno ubrzava i optimizuje procese, do unapređenja emocionalne inteligencije kod zaposlenih kroz jedinstvenu Flourish aplikaciju -kazala je Kljajević.

Izvor: Pobjeda

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *