Berze: Indeksi rastu, očekuje se pad kamatnih stopa

Dodajte komentar

Na svjetskim su berzama cijene dionica prošle nedjelje znatno porasle, pa su mnogi burzovni indeksi dostigli rekorde, jer ulagači vjeruju da će centralne banke zapadnih zemalja uskoro započeti ciklus smanjenja kamatnih stopa.

Na Wall Streetu je Dow Jones protekle nedjelje porastao 2 posto, na 39.475 bodova, dok je S&P 500 skočio 2,3 posto, na 5.234 boda, a Nasdaq indeks 2,9 posto, na 16.428 bodova.

U fokusu ulagača bila je prošle nedjelje sjednica čelnika američke centralne banke. Kao što se očekivalo, ostavili su kamatne stope nepromijenjene u rasponu od 5,25 do 5,50 posto.

No, ulagače je ohrabrila potvrda ranije procjene čelnika Feda da bi u ovoj godini mogli smanjiti kamatne stope u tri navrata, uprkos rastu inflacije u SAD-u u januaru i februaru.

To je na konferenciji za medije potvrdio i predsjednik Feda Jerome Powell.

Rast inflacije u prva dva mjeseca „nije promijenio ukupnu sliku, a to je da se inflacija, premda uz prepreke na putu, postupno spušta prema ciljanom nivou od 2 posto”, istakao je Powell.

To je ohrabrilo ulagače jer su se plašili da će Fed zbog jačanja inflacije odgoditi smanjenje kamata.

Objavljene su i nove prognoze zvanilnika Feda, pri čemu su povećali procjenu rasta privrede u ovoj godini s prethodnih 1,4 na 2,1 posto.

Na tržištu novca procjenjivalo se početkom prošle nedjelje da postoji 56 posto izgleda da će Fed u junu smanjiti kamate, no nakon sjednice Feda ti su izgledi porasli na više od 70 posto.

U četvrtak je, pak, ulagače ugodno iznenadila švajcarska centralna banka, koja je neočekivano smanjila kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, na 1,5 posto, prenosi SEEbiz.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *