Apple vrijedi 540 milijardi dolara manje od Microsofta – jaz veličine Tesle

Dodajte komentar

Apple je bio najvrednija svjetska kompanija na kraju 2023. godine, ali sada vrijedi nevjerovatnih 540 milijardi dolara manje od Microsofta – što je razlika koja je jednaka cjelokupnoj Teslinoj tržišnoj vrijednosti.

Tržišna kapitalizacija proizvođača iPhone-a iznosila je 2,65 triliona dolara na zatvaranju u četvrtak, u poređenju sa 3,19 triliona dolara koliko vrijedi Microsoft. Apple je krajem decembra vrijedio 3 triliona dolara, ili oko 200 milijardi više od Microsofta.

Razlika u tržišnoj vrijednosti odražava ogromnu razliku u tome kako su njihove dionice poslovale ove godine. Akcije Applea su oslabile 11%, dok su dionice Microsofta skočile 14%.

Postoji mnogo izazova s ​​kojima se suočava izvršni direktor Tim Cook. Nove Vision Pro slušalice tehnološkog giganta naišle su na skepticizam, a Apple je navodno odustao od svojih planova za proizvodnju automobila nakon godina razvoja.

Proizvođač iPhonea takođe je pretrpio usporavanje prodaje u Kini. Štaviše, ranije ovog mjeseca je kažnjen sa skoro 2 milijarde dolara od strane regulatora konkurencije EU zbog zloupotrebe tržišne dominacije da bi naštetio Spotifyju i drugim aplikacijama za striming muzike.

Ministarstvo pravosuđa je pratilo to i podnijelo protiv Applea tužbu za monopol u četvrtak. Optužili su tehnološkog giganta da drži “ilegalni monopol na pametne telefone” koji šteti potrošačima i programerima i guši konkurenciju.

U međuvremenu, dionice Microsofta su ove godine porasle podstaknute uzbuđenjem oko njegovog udjela u ChatGPT-ovoj matičnoj kompaniji, OpenAI, i potencijalom da bude ključni igrač u revoluciji vještačke inteligencije.

Microsoft je takođe lansirao vlastite AI alate, uključujući Copilot, i kao jedan od tri glavna provajdera oblaka, zajedno sa Amazonom i Alphabetom, spreman je da profitira od još jednog kompjuterskog buma.

Kompanija generalnog direktora Satye Nadelle takođe raste na dobrom nivou. Prihodi su porasli 15% u odnosu na prethodnu godinu na oko 119 milijardi dolara u šest mjeseci do decembra, a neto prihod je skočio 30% na preko 44 milijarde dolara, prema posljednjem izvještaju o zaradi.

Poređenja radi, Appleov godišnji izvještaj za 2023. pokazuje da su njegovi prihodi pali za 3% na 383 milijarde dolara, a neto prihod za 3% na 97 milijardi dolara.

Izvor: Bisiness Insider

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *