Muzička industrija u Srbiji ostvarila promet od 168 miliona eura: Za pet godina rast od 89 odsto

Dodajte komentar

Muzička industrija u Srbiji broji gotovo 20.000 stalno zaposlenih u okviru 29 različitih djelatnosti. Samo tokom prethodne godine muzička industrija ostvarila je promet od 168 miliona eura, što predstavlja porast za čak 89 odsto u odnosu na situaciju od prije pet godina, pokazuje istraživanje Ekonomskog fakulteta u Beogradu „Analiza ekonomskih efekata muzičke industrije na ekonomiju Srbije“, inače prvo ikada urađeno istraživanje ove grane kreativnih industrija.

Istraživanje, čiji je naručilac nacionalna platforma “Srbija stvara” Vlade Republike Srbije, pokazuje da je u posljednjih pet godina udio bruto dodate vrednosti (BDV) sektora porastao za nevjerovatnih 202 odsto (sa 0,05 na 0,11 odsto), dok je u odnosu na prethodnu godinu ostvaren rast BDV od 38 odsto.

Tokom prethodne godine povećan je za čak 84 odsto iznos koji je uplaćen po osnovu poreza i doprinosa u odnosu na 2018. godinu i koji iznosi više od 6,5 miliona eura.

Kada je riječ o broju zaposlenih (stalno zaposlenih 19.561), evidentan je rast od čak 33 odsto u odnosu na 2022. godinu, dok broj privrednih subjekata iznosi 5.838, od čega preduzetnici čine 84 odsto. Posebno je zanimljivo da je osobe od 30 do 49 godina čine više od polovine sektora (čak 55 odsto), kao i da je veoma ujednačen broj muškaraca (49 odsto) i žena (51 odsto).

Savjetnica za muziku pri platformi “Srbija stvara” Zorica Tepić istakla je da je realizacija istraživanja prvi i neophodan korak ka definisanju veoma razuđenog muzičkog sektora.

– Konačno smo napravi lanac industrije, mapirali najvažnije učesnike i sektore kroz njihove djelatnosti, to nikada ranije nije urađeno i zbog toga se muzičkom industrijom do sada niko nije sistemski ni bavio – rekla je ona.

Tepić je dodala da će uz pomoć ovog istraživanja moći da se razumije muzička industrija, uvide potencijali i nedostaci i sistemski podrži neophodno.

– U pitanju je proces i tek treba da utvrdimo efekte industrije koje Srbija ima kroz promociju i imidž, prije svega kroz manifestacije i muzičare, ali napravili smo prvi korak – zaključila je savjetnica za muziku.

Među preporukama koje se prije svega tiču unaprjeđenja i daljeg razvoja sektora, navodi se neophodnost realizacije programa podrške, razvoja izvoza ali i pravnih regulativa, implementacije međunarodnih praksi i standarda, a prije svega podrška podsticanje izvoza muzike, programi za razvoj profesionalnog kadra, ali i podrška mladim umjetnicima.

Izvor: Blic

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *