Raspisan prvi javni poziv iz IPARD III programa: Podrška razvoju ruralnog turizma, za investiciju i po 200 hiljada eura

Dodajte komentar

Danas je raspisan prvi Javni poziv iz IPARD III programa za Mjeru 7: Diverzifikacija gazdinstava i razvoj poslovanja, odnosno podmjeru 7.1 Podrška investicijama za razvoj ruralnog turizma.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede danas je objavilo poziv na svom sajtu na ovom linku kao i u dnevnoj štampi i Službenom listu.

• Finansijska podrška za ovaj Javni poziv sastoji se od 75% sredstava obezbijeđenih kroz Instrument pretpristupne pomoći za ruralni razvoj Evropske unije (IPARD), shodno Finansijskom sporazumu za IPARD III 2021-2027 i 25% nacionalnih sredstava obezbijeđenih iz budžeta Vlade Crne Gore.

• Iznos raspoloživih sredstava za Mjeru 7 „Diverzifikacija gazdinstava i razvoj poslovanja“, Podmjera 7.1   „Podrška investicijama za razvoj ruralnog turizma“ za period implementacije IPARD III programa 2021-2027 iznosi 16.893.333.00 eura, dok ukupan iznos raspoloživih sredstava za ovaj javni poziv iznosi 6.506.667,00 eura.

Podmjera 7.1. koja je zavrijedila interesovanje šire javnosti namijenjena je investicijama koje se odnose na izgradnju komplementarnih ugostiteljskih objekata, izgradnju kuća, seoskog domaćinstva, turističkih apartmana, turističkih apartmanskih blokova, gostiona, hostela, etno sela, odmarališta, planinarskih domova i dr. Ove investicije za razvoj ruralnog turizma mogu iznositi od 10.000 do 200.000 eura, bez PDV-a, a korisnici podrške moraju do dana konačne isplate biti vlasnici komplementarnih ugostiteljskih objekata.

Koliko se troškova projekta pokriva iz Iparda III

-Sredstva podrške za sprovođenje Mjere 7, Podmjera 7.1 dodjeljuju se u visini do 60% vrijednosti odobrenih prihvatljivih troškova.
-Sredstva se  dodjeljuju se u visini do 70% vrijednosti prihvatljivih troškova ako je investicija realizovana od strane mladih poljoprivrednika (korisnik ima manje od 40 godina života u trenutku podnošenja zahtjeva i posjeduje odgovarajuće stručne vještine i kompetencije) ili proizvođač sertifikovanih organskih proizvoda.

Ko mogu biti korisnici

Korisnici mogu biti:
• Fizička lice, kao nosilac porodičnog poljoprivrednog gazdinstva u skladu sa važećim Zakonom o poljoprivredi i ruralnom razvoju, upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava najkasnije do dana objave javnog poziva;
• Pravna lica – mikro i malo preduzeće, u skladu sa važećim Zakonom o računovodstvu osnovano ili koje posluje u ruralnim područjima, kao nosilac porodičnog poljoprivrednog gazdinstva u skladu sa važećim Zakonom o poljoprivredi i ruralnom razvoju, upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava najkasnije do dana objave javnog poziva.

Koja je dokumentacija potrebna da se aplicira

U vezi dokumentacije koja je neophodna kako bi potencijalni korisnik mjera, odnosno IPARD sredstava mogao da iskoristi i uopšte uđe u proces odobravanja projekta, pored opšte dokumentacije kao što su dokazi o pravu svojine nad zemljom, obrasca Zahtjeva za dodjelu podrške i upisa u Registar poljoprivrednih gazdinstava, potencijalni korisnik je obavezan da dostavi i specifičnu dokumentaciju, kao što je biznis plan, dokaz da li je za planiranu investiciju potrebno sprovesti postupak procjene uticaja na životnu sredinu i slično.

Zahtjev za dodjelu podrške podnosi se u roku od 21. marta 2024. godine do 21. maja 2024. godine.

Kontakti

Informacije u vezi ovog Javnog poziva dostupne su i na kontakt telefonima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Direktorat za plaćanja: 020 672 026 ili 067 205 790, kao i kontakt telefon Direktorata za ruralni razvoj: 020 482 115 i 020 482 222.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *