Coinbase će lansirati dogecoin fjučerse

Dodajte komentar

Kripto berza Coinbase najavila je planove za pokretanje terminskog trgovanja za dogecoin, litecoin i bitcoin Cash već 1. aprila.
Kripto mjenjačnica Coinbase vjeruje da dogecoinova “trajna popularnost” sugeriše da je nadišao svoje meme porijeklo i postao glavni proizvod u industriji kriptovaluta – i sada planira lansirati proizvode za trgovanje budućima za kriptovalutu.

U tri odvojena pisma Komisiji za trgovinu oročenim robama Sjedinjenih Država (CFTC) 7. marta, Coinbase Derivatives najavio je svoje planove za pokretanje proizvoda terminskih ugovora koji se namire u gotovini za r Dogecoin, Litecoin čim 1. aprila.

Naime, u pismima se navodi da bi Coinbase Dervitiatives mogao izlistati terminske ugovore na svojoj platformi prije nego što dobije zvanično odobrenje od CFTC-a.

Coinbase je objasnio da će se pozvati na metodu “samopotvrđivanja” za pokretanje terminskih ugovora, sve dok slijede regulatorne smjernice koje je postavila agencija.

“Coinbase Derivatives […] ovime podnosi na samoseftifikovanje svoj početni popis Dogecoin Futures ugovora koji će biti ponuđen za trgovanje na Berzi 1. aprila 2024. ili nakon tog datuma”, glasilo je pismo koje se odnosi na Dogecoin fjučers proizvod.

Coinbase je opravdao svoju najavu za uvrštavanje dogecoina tvrdnjom da je memecoin nadišao svoje porijeklo kao puku šalu i da je postao temeljni element kripto industrije.

“Trajna popularnost dogecoina i aktivna podrška zajednice sugerišu da je nadišao svoje porijeklo kao meme i postao glavni dio svijeta kriptovaluta.”

Cijena dogecoina skočila je u srijedu 17%, na 0,15 USD, prema podacima iz CoinMarketCap-a.

Dok se činilo da je nekoliko tržišnih komentatora na društvenim mrežama zbunjeno ovim potezom, analitičari su nagovijestili da bi korak uvrštenja terminskih ugovora mogao biti proračunat potez Coinbasea da prisili Komisiju za hartije od vrijednosti i berzu.

U objavi od 20. marta za X, analitičar Bloomberg ETF-a James Seyffart primijetio je da su podnesci možda bili strateška igra da se SEC prisili da klasifikuje bilo koju kripto imovinu koja se temelji na istom mehanizmu konsenzusa o dokazu o radu kao i bitcoin od proglašenja “sigurnosni papir”.

Godine 2022. Coinbase je kupio berzu derivata FairX koju reguliše CFTC kako bi uveo trgovanje kripto derivatima za svoje klijente u Sjedinjenim Državama.

Coinbase je tada izjavio: “Želimo tržište derivata da učonimo pristupačnijim za naše milione maloprodajnih kupaca.”

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *