30.000 dozvola za rad strancima

Dodajte komentar

Ministarstvo rada i socijalnog staranja je pripremilo Predlog za utvrđivanje godišnje kvote dozvola za privremeni boravak i rad stranaca za 2024. godinu, kojim je predloženo utvrđivanje godišnje kvote u ukupnom broju od 30.000 dozvola, saopštila je ministarka Naida Nišić na sastanku sa predstavnicama Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u Crnoj Gori.

Kako je dodala, najviše dozvola opredijeljeno je za djelatnosti: građevinarstvo, usluge smještaja i ishrane i ostale uslužne djelatnosti”, navela je Nišić.

Tokom sastanka, učesnici su razmijenili dragocena iskustva i perspektive u vezi sa migracionim procesima, kao i najbolje prakse u oblasti regulisanja prava i obaveza migranata. Naglašena je važnost saradnje između državnih institucija i međunarodnih organizacija u cilju obezbjeđivanja adekvatne zaštite prava migranata i stvaranja uslova za njihovu integraciju u društvo.

Ministarka je istakla posvećenost u obezbjeđivanju pravne sigurnosti i zaštite prava stranih radnika, kao i promovisanju regularnih migracionih tokova. U tom kontekstu, razmatrani su konkretni koraci za unaprjeđenje administrativnih procedura i efikasnije izdavanje dozvola za boravak i rad stranaca, uz istovremeno očuvanje nacionalnih interesa i potreba tržišta rada.

Međunarodna organizacija za migracije izrazila je spremnost da pruži podršku Crnoj Gori u implementaciji preporuka i aktivnosti koje proizilaze iz sastanka, kao i dalje jačanje saradnje u oblasti migracija i integracije.

Ministarstvo rada i socijalnog staranja će nastaviti da bude aktivno uključeno u procese unaprjeđenja migracione politike i nastaviće da pruža svoj doprinos stvaranju inkluzivnog i održivog okruženja za sve migrante u Crnoj Gori.

Izvor: Adria.tv

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *