Poslovni ljudi biraju ove gradove: Najbolji finansijski centri Evrope

Dodajte komentar

SAD imaju pet finansijskih centara u TOP 10 najboljih na svijetu, dok Evropu predstavljaju samo dva, ali kako se gradovi na Starom kontinentu rangiraju među sobom?

U brzom razvoju globalnih finansija, evropski gradovi su u oštroj konkurenciji da se postave kao snažni finansijski centri – atraktivna etiketa koja sa sobom može doneti ključna ulaganja vlasnika preduzeća i povećanu pažnju kreatora politike.

U nedavnom rangiranju Indeksa globalnih finansijskih centara (GFCI), sedam evropskih gradova nalazi se u 20 najboljih svjetskih finansijskih centara.

Dok SAD dominiraju na gornjem kraju liste, sa Njujorkom na prvom mjestu, London nastavlja da vodi u Evropi. Malo se približio Velikoj jabuci u poređenju sa prethodnim rangiranjem i zauzima drugo mjesto na globalnom nivou, ali je tek ispred Singapura i Hong Konga na trećem i četvrtom mjestu.

Kako prolaze drugi evropski gradovi i koji su faktori koji grad čine konkurentnim finansijskim centrom?

Ženeva se uzdiže

Švajcarska Ženeva je jedini drugi evropski grad koji se pridružio britanskoj prestonici među prvih 10.

Povećajući svoj rejting za 29 poena, Ženeva je preskočila svoje finansijske rivale tokom prošle godine, prema GFCI, popevši se sa 23. na 10. mjesto. Švajcarski grad zaostaje samo pet bodova za petim mjestom, koje zauzima San Francisko.

Analitičari navode regulatorno okruženje u Švajcarskoj i nizak nivo korupcije kao ogromne prednosti za finansijsku snagu njenih gradova.

Frankfurt, dom Evropske centralne banke, zauzeo je treće mjesto na vrhu Evrope i to prije Pariza u najnovijem izvještaju. Poznat kao grad eura, Frankfurt je takođe dom njemačke centralne banke: Bundesbanke.

Njemačko finansijsko središte se popelo sa 17. na 14. mjesto na globalnom nivou u GFCI, dok je Pariz pao sa 14. na 15. mjesto. Međutim, dijeli ih samo jedan rejting. Frankfurt je takođe među 15 gradova za koje učesnici ankete očekuju da će dobiti na značaju.

Evropski gradovi koji zaokružuju prvih 20 su Luksemburg (16. mjesto), Cirih (18. mjesto) i Amsterdam (19. mjesto).

Njemačka ima pet gradova među prvih 50

Njemačka je najjača evropska nacija kada je u pitanju posmatranje rang-liste od zemlje do zemlje. Uprkos tome što nijedan od njih nije u prvih 10, Njemačka ima pet gradova na globalnoj listi 50 najboljih – najviše od bilo koje evropske zemlje.

Pored Frankfurta, Berlin se popeo sa 26. na 23. mjesto, dok je Minhen sa 18. pao na 26. mjesto. Štutgart je blago porastao sa 47. na 46. mjesto, dok je Hamburg pao sa 43. na 49. mjesto.

Švajcarska je evropska nacija sa sljedećim najvećim brojem gradova među 50 najboljih, a Lugano je na 47. mjestu. Velika Britanija ima dva sa Edinburgom na 34. mjestu.

Ostali evropski gradovi koji se nalaze u prvih 50 su irski Dablin (25.), švedski Stokholm (40.), norveški Oslo (42.), italijanski Milan (45.), španski Madrid (48.) i finski Helsinki (50.).

Njihovi pojedinačni rezultati su usko grupisani, što sugeriše moguće promene u sljedećem GFCI izvještaju.

Takođe su vrijedne pažnje tri oblasti zavisne od britanske krune, od kojih svaka zauzima mjesto među 60 najboljih. Džersi, Gernzi i Ostrvo Men su rangirani na 52., 58. i 59. mjestu. Oni nisu deo Ujedinjenog Kraljevstva, ali su samoupravni posed Britanske krune.

Jasna podjela između istoka i zapada

GFCI kategoriše Evropu u dvije grupe: Zapadnu Evropu i Istočnu Evropu i Centralnu Aziju, pokazujući jasnu podelu između istoka i zapada. Do 60. mjesta na listi, sva najbolja evropska finansijska čvorišta nalaze se u grupi Zapadne Evrope.

Kazahstanska Astana je rangirana na 60. mjestu, držeći najviše mjesto u grupi Istočne Evrope i Centralne Azije. Prag je sljedeći na 79., a potom Talin na 87. mjestu, piše Euronews Business.

Daleko od Evrope, SAD su imale visoke rezultate, sa pet finansijskih centara u prvih 10, što odražava snagu američke ekonomije. U prvih 20 našli su se i vodeći kineski centri.

Izvor: BIZLife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *