Musk predviđa ‘univerzalni visoki prihod’- kao ‘izravnanje’, dok se poslovi polako gase i zapošljavanje postaje zastarjelo

Dodajte komentar

Elon Musk je dao neka upečatljiva predviđanja o uticaju vještačke inteligencije (AI) na poslove i prihode na inauguracionom samitu o bezbjednosti veštačke inteligencije u Velikoj Britaniji, još prošle godine.

On je naslikao utopijsku viziju u kojoj AI tradicionalno zapošljavanje čini zastarjelim, ali obezbjeđuje i „doba izobilja“ kroz sistem „univerzalnog visokog prihoda“.

„Teško je tačno reći koji je to trenutak, ali doći će do tačke u kojoj posao neće biti potreban“, rekao je Musk britanskom premijeru Rišiju Sunaku. “Možete imati posao ako želite imati posao ili neku vrstu ličnog zadovoljstva, ali AI će moći sve.”

Olako je priznao da ova perspektiva možda ne čini „ljudima prijatne“, Musk je izgledao optimistično u pogledu onoga što je nazvao „protopijskom“ budućnošću vođenom vještačkom inteligencijom.

Da li je doba izobilja utopija?

“Mislim da će svi imati pristup ovom magičnom duhu, a vi možete postaviti bilo koje pitanje. Za obrazovanje će sigurno biti veće. To će biti najbolji tutor,” rekao je. “I neće nedostajati roba i usluga. Biće to doba izobilja.”

Čini se da je Muskov koncept “univerzalnog visokog dohotka” evolucija ideje univerzalnog osnovnog dohotka (UBI) koju podržavaju drugi tehnološki lideri poput Sama Altmana.

“Nećemo imati univerzalni osnovni prihod. Imaćemo univerzalno visoke prihode”, rekao je Musk, iako nije eksplicitno definisao razliku. “U nekom smislu, to će biti donekle izravnavanje, kao ekvilajzer.”

Vrijedi napomenuti da ovo nije prvi put da se Musk osvrnuo na ovu temu. 2018. je na X objavio:

“Univerzalni prihod će biti neophodan tokom vremena ako AI preuzme većinu ljudskih poslova.”

Ova vizija je u skladu sa nedavnim raspravama i eksperimentima oko univerzalnog osnovnog dohotka, posebno u svjetlu uspjeha proširenog poreskog kredita za djecu 2021. Privremeno povećanje i promjene u distribuciji poreskog kredita pokazali su kako bi direktna gotovinska plaćanja mogla da izvuku milione siromaštva bez smanjenja njihovog učešća u radnoj snazi. Primjer ekspanzije poreskih kredita na djecu, koji je do decembra 2021. izvukao 3,7 miliona familija sa djecom iz siromaštva, i podržava ideju da dobro osmišljen sistem novčane pomoći može pozitivno uticati na društvo bez ohrabrivanja napuštanja tržišta rada.

Nijedna zemlja nije uvela univerzalni osnovni dohodak dovoljan za osnovne potrebe, ali SAD su uvidjele njegove potencijalne koristi kroz inicijative poput dividende stalnog fonda Aljaske i pozitivnih uticaja ekspanzije poreskih kredita za djecu. Ovi primjeri pružaju empirijske dokaze koji podržavaju Muskovu viziju, gdje bi sistem „univerzalnog visokog dohotka“ mogao osigurati da niko ne padne ispod određenog praga prihoda, rješavajući siromaštvo i nejednakost u dobu u kojem AI može transformisati tradicionalno zapošljavanje.

Muskovo pozitivno gledište je u suprotnosti sa nedavnim kritikama univerzalnog osnovnog dohotka, ali se ipak zasniva na empirijskim dokazima iz prošlih inicijativa kao što su poreski kredit na djecu i dividenda na Aljasci. Ostaje da se vidi hoće li se ostvariti Muskova utopija „univerzalnog visokog dohotka“ vođena vještačkom inteligencijom ili distopija masovne nezaposlenosti.

Ali njegovi komentari, zajedno sa dokazima iz nedavnih univerzalnih osnovnih politika vezanih za prihode, ističu intenzivne debate o ekonomskim uticajima automatizacije. “Teško je tačno reći koji je to trenutak”, rekao je Musk, ukazujući da će se svijet možda morati pripremiti za radikalno redefiniranje rada, podržano politikama koje osiguravaju ekonomsku stabilnost i društveno blagostanje suočene s tehnološkim napretkom.

Izvor: Benzinga.com

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *