Zaboravite Nvidiju: Milijarderi je prodaju i umjesto toga kupuju ovu dionicu “velike sedmorke”

Dodajte komentar

Bio je to još jedan dobar početak godine za Wall Street. Dow Jones Industrial Average , S&P 500 i Nasdaq Composite čvrsto su postavili tržište za 2022. godinu i dostigli rekordno visoke vrijednosti. Iako su postojali džepovi u rastu u različitim sektorima i industrijama, veliki dio podizanja tržišta može se pripisati ” Veličanstvenoj sedmorci “.

Kao što njihov zajednički naziv implicira, “Sedam veličanstvenih” je sedam najvećih i najuticajnijih kompanija kojima se javno trguje. Često su lideri u industriji (ponekad u više od jedne kategorije) i tradicionalno na samom vrhu tehnoloških inovacija. Po opadajućoj tržišnoj kapitalizaciji, dionice Magnificent Seven-a su:

Microsoft (NASDAQ: MSFT)

Apple (NASDAQ: AAPL)

Nvidia (NASDAQ: NVDA)

Amazon (NASDAQ: AMZN)

Abeceda (NASDAQ: GOOGL) (NASDAQ: GOOG)

Meta platforme (NASDAQ: META)

Tesla (NASDAQ: TSLA)

Svih sedam ovih kompanija je u velikoj mjeri nadmašilo referentni S&P 500 tokom dužeg perioda. Ovo je činjenica koja se ne gubi ni kod najpametnijih i najuspješnijih institucionalnih menadžera novca na Wall Streetu.

Međutim, došlo je do primjetne promjene u sentimentima među investitorima milijardera tokom kvartala koji je završio u decembru u vezi sa komponentom Magnificent Seven s najboljim učinkom: liderom umjetne inteligencije (AI) Nvidia.

Iznenadjenje! Menadžeri novca prodaju AI dionice Nvidije

Investitori koji su uložili svoj novac da rade u dionicama vještačke inteligencije su dobor nagrađeni — možda ništa više od Nvidijinih dioničara.

Za nešto više od godinu dana, Nvidia se etablirala kao infrastrukturna osnova AI pokreta. A100 i H100 grafičke procesorske jedinice kompanije (GPU) čine lavovski dio GPU-a koji se trenutno koriste u podatkovnim centrima ubrzanim vještačkom inteligencijom. U stvari, mnogi od najvećih kupaca kompanije su članovi Magnificent Seven, uključujući Microsoft, Meta Platforms, Amazon i Alphabet.

Optimisti u potpunosti očekuju da će Nvidia držati nogu na gasu dok povećava proizvodnju svojih A100 i H100 GPU-ova. Uz ublažavanje problema u lancu snabdijevanja — uključujući Tajvansku proizvodnju poluprovodnika koja povećava kapacitet čip-na-wafer-on-substrat — Nvidia bi ove godine trebala biti u mogućnosti da zadovolji potražnju većeg broja svojih kupaca.

Međutim, priča o Nvidijinom rastu možda neće biti tako savršena kao što bi njen berzanski grafikon sugerisao. Osim dobro utvrđenih briga o procjeni vrijednosti, Nvidia će se suočiti s naletom operativnih prepreka. Možda je to natjeralo osam milijardere da prodaju dionice Nvidije tokom četvrtog kvartala, uključujući (ukupne prodane dionice u zagradama):

Izrael Engleska iz Millennium Managementa (1.689.322 dionice)

Jeff Yass iz Susquehanna International (1.170.611 dionica)

Steven Cohen iz Point72 Asset Management (1.088.821 dionica)

David Tepper iz Appaloosa Management (235.000 dionica)

Philippe Laffont iz Coatue Managementa (218.839 dionica)

Chase Coleman iz Tiger Global Management (142.900 dionica)

John Overdeck i David Siegel iz Two Sigma Investments (30.663 dionice)

Većina investitora u dionice AI/Nvidia vjerovatno je čula sve o dolazećoj konkurenciji poput Intela i Advanced Micro Devices-a . Obije kompanije imaju GPU-ove koje su lansirali ili planiraju lansirati ove godine, a koji su posebno dizajnirani da se takmiče sa Nvidijom u poslovnim podatkovnim centrima.

Daleko veća briga za Nvidiju je to što pomenuta četiri člana velike sedmorke koji čine 40% njene prodaje – Microsoft, Meta Platforms, Amazon i Alphabet – svi razvijaju sopstvene AI čipove za upotrebu u svojim data centrima. Značajan procenat Nvidijine prodaje mogao bi nestati ako ovi ključni kupci pređu na interne AI čipove. U najboljem slučaju, Nvidia će vidjeti manje u načinu kupovine od ova četiri velikana.

Još jedan udarac za Nvidiju je to što američki regulatori aktivno ograničavaju izvoz moćnih AI GPU-a u drugu najveću svjetsku ekonomiju, Kinu. Nakon prvog kruga ograničenja, Nvidia je razvila ublažene verzije svojih moćnih AI GPU-a, A800 i H800, za kinesko tržište. Međutim, najnoviji krug izvoznih ograničenja utječe i na ove modele.

Takođe postoji velika vjerovatnoća da će Nvidia smanjiti vlastitu bruto maržu kako povećava proizvodnju svojih najprodavanijih GPU-a. S obzirom da je prodaja centara podataka rasla višestruko brže od troškova prihoda u fiskalnoj 2024. (Nvidijina fiskalna godina je završila 28. januara 2024.), to jasno pokazuje da je moć cijena, a ne povećanje prodanih jedinica, povećala prodaju kompanije. Kako se manjak GPU-a smanjuje, tako će se smanjivati ​​i moć Nvidijine vanzemaljske cijene.

Da budemo fer, Nvidia nije bila jedina dionica vještačke inteligencije i članica Sedmorke veličanstvene koju su investitori milijarderi stavili na “kamenu ploču” tokom četvrtog kvartala. Istaknuti menadžeri novca milijarderi obično su prodavali Meta Platforme, Alphabet, pa čak i dionice Microsofta tokom prethodnog kvartala.

Ali postojao je jedan izuzetak od ove prodaje: e-trgovina i usluga u oblaku vodeći Amazon. Sve u svemu, osam visokoprofiliranih milijardera nagomilalo se u ovom multiindustrijskom lideru, uključujući (ukupne dionice kupljene u zagradama):

Ken Griffin iz Citadel Advisors (4,321,477 dionica)

Jim Simons iz Renaissance Technologies (4.296.466 dionica)

Chase Coleman iz Tiger Global Management (947.440 dionica)

Ken Fisher iz Fisher Asset Management (888.369 dionica)

John Overdeck i David Siegel iz Two Sigma Investments (726.854 dionica)

Steven Cohen iz Point72 Asset Management (462.179 dionica)

Izrael Engleska iz Millennium Managementa (85.532 dionica)

Najveći rizik za Amazon u ovom trenutku je vjerovatnoća da će se američka recesija oblikovati u ne tako dalekoj budućnosti. Nekoliko istaknutih metrika zasnovanih na novcu i prediktivnih alata sugerišu da bi ekonomija mogla oslabiti kasnije ove godine. Budući da je Amazon vodeće svjetsko online tržište i da značajan postotak prodaje ostvaruje putem e-trgovine, logična je percepcija da bi recesija bila problem.

Ipak, ono što je interesantno u vezi sa Amazonom je da vrlo malo njegovog operativnog novčanog toka ili neto prihoda potiče od online maloprodaje. Umjesto toga, najveći dio novčanog toka i profita kompanije može se pratiti u njena tri brzo rastuća pomoćna operativna segmenta: Amazon Web Services (AWS), usluge oglašavanja i usluge pretplate.

Može se dati jak argument da je AWS najvažniji komad slagalice u Amazonu. Potrošnja u oblaku preduzeća je još uvijek relativno rano u porastu, a AWS je činio skoro trećinu globalne potrošnje na infrastrukturu u oblaku tokom kvartala koji je završio u septembru. Drugim riječima, održiva dvocifrena stopa rasta trebala bi biti očekivanje za ovaj segment visoke marže, prenosi Yahoo Finance.

Nemojte zanemariti ni važnost reklamnih usluga. Amazon je jedna od najposjećenijih društvenih stranica na svijetu, sa 2,3 milijarde do 2,7 milijardi ukupnih posjetitelja svakog mjeseca od jula 2023. do decembra 2023. To su pretežno motivirani kupci, što Amazon čini logičnim mjestom za trgovce koji žele ciljati korisnike. sa njihovom porukom.

Što se tiče usluga pretplate, Amazon je premašio 200 miliona Prime pretplatnika širom svijeta u aprilu 2021, prema tadašnjem izvršnom direktoru Jeffu ​​Bezosu. Dodavanje Thursday Night Footballa kao ekskluzivnog sadržaja je vjerovatno samo povećalo ovu brojku.

Iako Amazon možda neće izgledati jeftino na osnovu tradicionalnih fundamentalnih metrika, kao što je omjer cijene i zarade, procijenjen je u istorijski jeftinom višekratniku u odnosu na njegov budući novčani tok. Investitori milijarderi prepoznaju dugoročnu vrijednost kada je vide.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *