Na jesen iduće godine počinje gradnja ribarske luke u Ulcinju

Dodajte komentar

Na jesen 2025. godine počinje gradnja ribarske luke u Ulcinju. Taj projekat koji finansira država je vrijedan 15 miliona eura, a predviđeno je da na vezu bude 79 ribarskih plovila.

Za gradnju ribarske luke u Ulcinju već je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (MPŠV) probavilo saglasnost Agencije za zaštitu životne sredine. U prvom kvartalu naredne godine biće odabran stručni konsultant za izradu projekta, a radovi startuju nakon turističke sezone 2025. godine, kaže direktorica Direktorata za ribarstvo u MPŠV Katarina Burzanović.

„Što se tiče same izgradnje luke, ona bi trebala da počne krajem turističke sezone 2025. godine. Sama izgradnja trajala bi dvije godine, a vrijednost investicije je 15 miliona eura“, kazala je Burzanović.

U Ulcinju na površini od 35 hiljada metara kvadratnih biće izgrađena sva, za ribarstvo neophodna infrastruktura.

„Ribarima su potrebne prostorije gdje bi skladištili ribu, dakle to je ta kopnena infrastruktura, logistika na kopnu koja im omogućava da oni sve ono što ulove na adekvatan način uskladište, dakle smrznu i svoju ribu bar privremeno obezvrijede. Prerada nije planirana“, kazala je Burzanović.

Država je planirala gradnju još dvije ribarske luke u Bokokotorskom zalivu i u okviru barske Marine. U Boki za sad nije pribavljena saglasnost lokalnih uprava a u AD Marina Bar, nije postignut konsenzus da se dio rekonstruiše i namijeni za ribarska plovila. Za barske ribare koji još nemaju svoju luku i plaćaju vez država će obezbijediti subvencije.

„Da će ove godine kroz agrobudžet, subvencije sa 50% biti uvećane na 70%“, dodala je Burzanović.

Veliki teškoće crnogorski ribari imaju i kada je riječ o pravilnom skladištenju ulova.

„Očekujemo da ćemo do kraja godine opremiti 10 lokacija duž primorja koja će biti mjesta prvog iskrcaja jer će na taj način biti uspostavljena sledljivost, dakle od momenta kada riba bude iskrcana moraće da se evidentira i naravno kroz ribarski sistem da to bude sve uknjiženo i rasknjiženo“, kazala je Burzanović.

Izvir: RTCG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *