Krah sezone u Kolašinu mjerljiv milionima: Fijasko će biti očigledan kad stignu zvanični podaci

Dodajte komentar
Kolašin, ove sezone staze bez snijega

Fijasko zimske turističke sezone u Kolašinu biće očigledan nakon što pristignu zvanični podaci o broju gostiju i noćenja u fabruara, tvrde iz lokalne Turističke organizacije (TO).

Statistika Monstata za decembra prošle i januara ove godine ne odslikava dovoljno gubitke turističke privrede u tom gradu, jer su novogodišnji i božićni praznici, kada se još čekao snijeg, “izvukli prosjek”. Nakon toga, nastupilo je masovno otkazivanje rezervacija, a većina smještajnih kapaciteta sve do sada ostala je potpono prazni.

Međutim, posjeta Kolašinu u drugoj polovini decembra i tokom prvog dijela januara bila je bolja nego prošle zime. Tako je u decembru 2023. godine ostavreno 8.051 noćenja, a u istom mjesecu predhodne godine oko 6.700. Broj noćenja u januaru ove godine bio je 11.116, što je za oko 1.500 više nego u istom mjesecu lani.

“Što se tiče februara ove godine, zvanični podaci još nijesu objavljeni, ali, prema prijavi boravka gostiju i naplati boravišne takse, februar je bio drastično loš, kada je riječ o broju gostiju i ostvarenim noćenjima. TO je u februaru ove godine imala prihod od 2.886 eura, od čega je 2.274 eura uplatio hotel “Bianca”. Koliko je posjeta u februaru loša govori podatak da je taj isti hotel u februaru prethodne godine po osnovu uplate boravišne takse uplatio TO iznos od 5.019 eura”, Objašnjava direktorica TO Zorica Milašinović.

Skijališta Crne Gore tokom januara i februara ove godine ostavrila su svega 5,14 odsto planiranog prihoda od prodaje ski-karata i 11,45 odsto od ugostiteljskih usluga. To je dio ilustracije propale zimske turističke sezone iz dopisa poslatog iz državnog preduzeća Skupštini opštine (SO) Kolašin.

Iz Skijališta podsjećaju da na Ski-centru “Kolašin 1600” nije bilo nijednog skijaškog dana zbog nezapamćene nestašice snijega.

“Finansijskim planom za 2024. godinu kroz prihodnu stranu budžeta, planirano je da prihod od prodaje usluga tokom zimske sezone bude 880.000 eura, dok je tokom januara i februara ostvaren prihod od 45.249 eura. Planirani prihod od ugostiteteljstva bio je 450.000, a dosadašnji ostvareni prihod je 51.528 eura. Prihoda od naplate parkinga nema, a prihodi od zakupa poslovnog inventara i opreme (iznajmljivanje skijaške oprme i sanki) su minimalni”, piše u dopisu koji je potpisao izvršni direktor Skijališta Đuro Milošević.

On Skupštinu obavještava da je tokom decembra prošle i januara ove godine, temperatura bila pogodna za pravljenje vještačkog snijega, odnosno niža od -3 stepena duže od 40 dana. S obzirom na to, tvrdi izvršni direktor Skijališta, “može se zaključiti da je sa sistemom za vještačko osnježavanje Ski-centar “Kolašin 1600” mogao imati veoma uspješnu zimsku skijašku sezonu, a samim tim i cjelokupan Kolašin”.

“Skijališta u regioni, koja su imala iste atmosferske uslove, a imaju izgrađene sisteme za vještačko osnježavanje, otvorili su sezonu skijanja sredinom decembra prošle godine i sezona još traje. Skijališta Cme Gore su stava da se sistem za vještačko osnježavanje mora izgraditi u što kraćem roku, te da se naredna zimska sezona ne smiju dočekati na ovaj način. Posljedice ovakve sezone uveliko se osjećaju, dok ćemo sve veće posljedice osjećati posebno početkom sledeće zimske sezone koju će biti jako teško pripremiti i privući goste nakon ovako loše reklame. Jedino izgradnjom sistema za vještačko osnježavanje, u svemu poštujući važeću plansku dokumentaciju, možemo biti konkurentni sa skijalištima u regionu i imati garantovanu skijašku sezonu”, poručio je Milošević.

Prema njegovim riječima, problem sa dovođenjem vode do ski-centara na Bjelasici treba da se riješe što prije, te da se “kroz to rješenje predvidi količina vode koju će Ski-centar ‘Kolašin 1600’ koristiti za punjenje vještačkih jezera”. Dodaje i da bi kada nema potrebe za korišćenjem vode za pravljenje vještačkog snijega ostali objekti koji koriste isti vodovod, mogli raspolagati tom vodom.

Izvor: Vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *