Kalkavan: Vjerujemo u Crnu Goru kao investicionu destinaciju, turske investicije porasle za 150 miliona

Dodajte komentar

Potencijal saradnje između Republike Turske i Crne Gore je ogroman i još nije dovoljno ostvaren, ocijenio je ambasador te države u Crnoj Gori Bariš Kalkavan.

On je u emisiji Gradske Tv Diplomatska priča, ocijenio  da su odnosi dvije države izuzetno dobri, te da se saradnja razvija na svim poljima. Govoreći o investicijama turskih državljana u Crnu Goru, on je istakao da njihovi državljani vjeruju u stabilnost i prosperitet Crne Gore, te da iz tog razloga, investicije i konstantno rastu.

“Prema zvaničnim podacima, tokom prethodne godine, 320 miliona eura stranih investicija izašlo je iz Crne Gore, a za 150 miliona eura porasle turske investicije u Crnoj Gori. To pokazuje da turski državljani vjeruju u Crnu Goru i njen razvoj”, kazao je Kalkavan.

Ambasador Kalkavan je pojasnio da ta ulaganja konstantno rastu, ali i da potencijal tih ulaganja može biti značajno veći. On je najavio i značajniju saradnju dvije države u domenu odbrane.

“Do ljeta bi trebalo da otvorimo kancelariju vojnog atašea RepublikeTurske u Crnoj Gori. Ministri već o tome razgovaraju. Mi smo već dali pomoć Crnoj Gori, donirali smo tri terenska vozila ove godine i još ćemo donirati. Nadamo se kad ta kancelarija bude otvorena, da će i saradnja biti značajnija”, kazao je Kalkavan.

Govoreći o aktivnim projektima i onome što je Turska agencija za promociju TIKA realizovala u Crnoj Gori, napominje, da su najznačajniji projekti iz oblasti zdravstva i obrazovanja, ali da su aktivni na svim poljima.

“Za ovu godinu imamo 36 projekata. U svim oblastima smo aktivni. Dajemo obuku za izgradnju kapaciteta u svim ministarstvima. I policiji, Ministarstvu prosvjete, na univerzitetima. Jedan od najvećih projekata jeste da se radi obnova ambasade Otomanskog carstva na Cetinju. Taj projekat je završen, finansijska sredstva su obezbijeđena I nadamo se da ćemo početi u maju, sa radovima”, istakao je Kalkavan.

Značajan broj stipendija iz Turske

Ambasador Kalkavan je napomenuo i da je značajan broj stipendija koje Republika Turska nudi crnogorskim studentima.

“Imamo tri vrste stipendija. Jedna je države Turske, druga je od strane vjerskih institucija, ali nije samo za teološke studije. Ima oko 30 tih stipendija. Ove godine imao jednu delegaciju Turskog univerziteta za odbrambene nauke, koji promovišu stipendije na turskim vojnim akademijama. Tu imamo osam stipendija, dvije za vojne ljekare, a ostale za druge rodove vojske”, kazao je Kalkavan.

Izvor: Gradska TV

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *