Wall Street: Indeksi pali, inflacija i dalje brine investitore

Dodajte komentar

Indeks S&P 500 pao je u petak i zabilježio svoj drugi sedmični gubitak zaredom, pri čemu su tehnološke dionice pod pritiskom jer su zabrinutosti oko inflacije i dalje u središtu pažnje uoči sastanka Federalnih rezervi o politici sljedeće sedmice.
Indeks širokog tržišta izgubio je 0,65% i zatvorio se na 5.117,09. Dow Jones Industrial Average pao je za 190,89 bodova, ili 0,49%, završivši sesiju na 38.714,77, dok je Nasdaq Composite skliznuo za 0,96% na 15.973,17.

S&P 500 oslabio je 0,13% ove sedmice. Dow s 30 dionica pao je za 0,02% u sedmici a Nasdaq za 0,7%.

Tehnološke dionice su pale, s Amazonom i Microsoftom padom za više od 2%. Dionice Applea i Alphabeta, matičnog Googlea, takođe su pale. Gigant čipova Nvidia doživio je nesreću ove sedmice, jer trgovci brinu o procjeni vrijednosti dionica i knjigovodstvenoj dobiti, završila je dan nešto niže, ali je porasla za oko 0,4% u tjednu.

Ulagači su i dalje vrlo oprezni nakon niza podataka s početka tjedna. Indeks proizvođačkih cijena februar, mjerač inflacije na veliko, napredovao je više nego što su ekonomisti očekivali. Podaci su pomogli pomaknuti referentnu 10-godišnju rezervu više za oko 22 bazna boda ovu sedmicu, jer su se ulagači pitali jesu li nedavni ekonomski podaci bili prejaki da bi Federalne rezerve olabavile monetarnu politiku. Fed će započeti svoj dvodnevni sastanak o politici 19. marta.

Izvor: seebiz

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *