Rahman Husović: Projekat ski centra Hajla-Štedim težak 30 miliona eura je temelj za razvoj rožajske opštine i turizma

Dodajte komentar

Do sada je već uloženo preko 12 miliona eura u ovaj kapitalni projekat.

-Najznačajnija investicija koja će doprinijeti ukupnom razvoju rožajske opštine odnosi se na završetak aktivnosti na realizaciji projekta ski centra na lokalitetu ,,Hajla – Štedim“ kazao je za portal Bankar Rahman Husović, predsjednik Opštine Rožaje.
On je ukazao da je taj, najvažniji kapitalni projekat za opštinu Rožaje ukupne vrijednosti od 30 miliona eura, od čega je do sada uloženo preko 12 miliona, gdje projekat finansira Vlada Crne Gore.
Govoreći o budžetu Opštine, kazao je da je ovogodišnji budžet 9,815 miliona eura, a da kapitalni iznosi 1,28 miliona.

Koliko iznosi budžet rožajske opštine za 2024. i da li je mijenjan u odnosu na 2023. godinu?
– Budžet Opštine Rožaje za 2024. godinu iznosi 9.815.000,00€, i mijenjan je u odnosu na 2023. godinu. Budžet je manji za 1.448.200,00 € u odnosu na Budžet za 2023.

Koliki su planirani prihodi budžeta opštine za 2024. godinu? Od čega stiže najviše sredstava?
– Planirani prihodi za 2024. godinu iznose 9.815.000,00 €. Najviše sredstava u 2023. je ostvareno od transfera i dotacija od Države. U ove prihode spadaju transferi od budžeta Države (1.200.000,00 €) i transferi od Egalizacionog fonda (3.780.000,00 €). Zatim slijede naknade za korišćenje dobara od opšteg interesa. Ove naknade se plaćaju za korišćenje prirodnih dobara – koncesionih naknada od šuma (1.750.000,00 €), te prihodi ostvareni od prodaje imovine.

Da li je planiran/urađen rebalans budžeta i koji su osnovni razlozi?
– Rebalans je urađen i usvojen za 2023. godinu. Budžet za 2023. je planiran u iznnosu od 8.550.000,00 €. Osnovni razlog za Rebalans je povećanje prihoda koje je determinisano uvećanjem transfernih sredstava, koja su u odnosu na prvobitni budžetski plan za 2023., povećana za milion eura. Ovo povećanje se odnosi na transferna sredstva iz budžeta Države, odnosno sredstva ostvarena od ekonomskog državljanstva koja su od strane Vlade Crne Gore dodijeljena Opštini Rožaje za realizaciju prioritetnih kapitalnih projekata. Takođe, u odnosu na planirane prihode došlo je do neplaniranog uvećanja prihoda od naknada za korišćenje dobara od opšteg interesa za (cca 800.000,00 €) te prihoda ostvarenih u stečajnom postupku prodajom stečajne mase Agrobisernice (713.000,00 €).

Ski centar  je najznačajnija investicija

Što smatrate najznačajnijom investicijom u narednom periodu?

– Kako je jedan od strateških ciljeva razvoja opštine Rožaje razvoj turizima, prioritet i najznačajnija investicija koja će doprinijeti sveukupnom razvoju naše opštine odnosi se na završetak aktivnosti na realizaciji projekta ski centra na lokalitetu ,,Hajla – Štedim “.
Radi se o jednom od najznačajnijih kapitalnih projekata za opštinu Rožaje ukupne vrijednosti  30 miliona eura, od čega je do sada uloženo preko 12 miliona eura. Projekat finansira Vlada Crne Gore. Do sada je izrađena putna infrastruktura, polazna stanica koja je pozicionirana na nadmorskoj visini od 1738 metara, kao i montaža svih 12 stubova. Takođe, završena je izgradnja dolazne stanice koja se nalazi na nadmorskoj visini od 2119 metara nadmorske visine. Počeli su radovi na izgradnji ski staza u dužini od 9 kilometara na ovom ski centru u vrijednosti od 2,5 miliona eura.
Pored toga, radovi na izgradnji elektroenergetskog napajanja ski centra u vrijednosti od 4,7 miliona eura. U toku je projektovanje studije hidrotehničkih instalacija, a nedavno je potpisan i ugovor za nabavku i ugradnju hauba za korpe na isklopivoj šestosjednoj žičari vrijednosti 1.4 miliona eura.

Pored toga, po svom obimu i značaju, za našu lokalnu zajednicu važne su investicije izgradnja kolektora sa postrojenjem za prečišćavanje otpadnih voda i ulaganja u putnu infrastrukturu.

Za koje potrebe je opština izdvojila najviše novca tokom prošle godine, i koji dio  se odnosi na opštinsku administraciju, a koji na preduzeća čiji je osnivač opština?

– Za bruto zarade ( 2.761.125,00 €), transfere institucijama, pojedincima nevladinom i javnom sektoru (2.394.941,43 €), te za kapitalne izdatke (2.772.171,94 €).   Na opštinsku administraciju se odnose troškovi za bruto zarade i ostala lična primanja,
rashodi za materijal, rashodi za usluge, rashodi za tekuće održavanje, ostali izdaci. Troškovi ukupno iznose 3.155.385,00 €. Transferi institucijama, kao i transferi prema opštinskim preduzećima čiji je osnivač opština ukupno iznose 2.196.200,00 €.

Koliko iznosi kapitalni budžet opštine i koji projekti su najveće stavke u njemu?

– Kapitalni budžet Opštine Rožaje za 2024.godinu iznosi 1.278.113,61 €.
Najviše novca biće usmjereno za izgadnju i uređenje infrastrukture na gradskom području (640.891,88 €). U pitanju su projekti izgradnje nove gradske saoobraćajnice, uređenje glavnog gradskog trga, rekonstrukcija javne rasvjete, izgradnja pješačkih staza u naseljima Bandžovo Brdo i Suho Polje, kao i izgradnju rezervoara i pumpne stanice na vodovod u Šušteri. modernizaciju i sanaciju lokalnih i nekategorisanih putnih pravaca (273.000,00 €). Zatim iznos od 100.000 eura za izradu projektne dokumentacije.

Da li je opština zadužena i, ako jeste, da li uredno servisira svoj dug? Koliki su iznosi kredita i kod kojih banaka se otplaćuju?
– Opština je zadužena i uredno servisira dug za dva kredita. Iznosi kredita su 3.500.000,00 € kod CKB, 2.000.000,00 € kod IRF i 1.258.554,13 € EIB. Takođe, Opština ima zaduženje kod Fond za predinvestiranje u iznosu od 67.961,56 €.

Da li je država – i sa koliko sredstava – pomogla vašu opštinu?
– U ovoj godini nije bilo pomoći za Opštinu Rožaje od strane države. Međutim, kako je najavljeno od Uprave za kapitalne projekte u okviru programa – aktivnost 17020 K04 002 -Pomoć lokalnim upravama u rješavanju infrastrukturnih problema (lokalni putevi, gradske saobraćajnice, trgovi, šetališta i ostalo), planirana su sredstva za Opštinu Rožaje u iznosu od 200.000,00 € opredijeljena za adaptaciju lokalne infrastrukture.

Unaprijeđena komunikacija sa građanima, dostupni svima i online i na viberu

Da li opština radi na uvođenju transparentnosti, kako bi građani i kompanije imale jasan uvid kako se njihovi porezi/prirezi troše?
– Opština Rožaje kontinuirano ulaže napore kako bi podigla nivo transparentnosti kada
je u pitanju rad lokalne uprave. U tom kontekstu budžet, završni račun budžeta, polugodišnji izvještaj o primicima i izdacima, te programi investicija i drugi matrijali od značaja za lokalno stanovništvo su dostupni javno na zvaničnoj internet stranici. Takođe, putem zvaničnog sajta javnost je blagovremeno bila upoznata i sa održavanjem javnih rasprava i materijalima nacrta akata kako bi ista uzela učešća u procesu donošenja važnih odluka, mehanizmima provjere i plaćanja lokalnih poreza i taksi.
Opština Rožaje je putem softvera za administriranje lokalnih javnih prihoda (LARIS) omogućila kvalitetan online servis građanima i pravnim subjektima, tako da u svakom momentu budu u kontaktu sa lokalnom upravom u dijelu izvršenja svojih finansijskih obaveza i obezbjeđenja informacija o finansijskom statusu prema lokalnoj samoupravi.
U cilju daljeg jačanja povjerenja građana u rad lokalnih organa i službi, zainteresovani pojedinci i društveni subjekti svakodnevno su se mogli informisati o radu lokalne samouprave putem zvaničnog sajta Opštine Rožaje www.rozaje.me , i na društvenim platformama Facebook i Instagram. Uz to, Opština Rožaje se među prvima priključila inovativnom trendu Viber zajednica (Viber community), kako bi i putem te popularne aplikacije građanima bile dostupne informacije o vitalnim lokalnim aktivnostima.
Osim navedenih kanala komunikacije sa zainteresovanim stranama, u cilju otvorenosti prema javnosti, informacije o radu rožajske lokalne samouprave bile su u zadovoljavajućoj mjeri zastupljene i u televizijskom programu Lokalnog javnog emitera “Radio televizija Rožaje”.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *