UBCG: Sedmica novca 2024. (Money week) 18-24 mart.

Dodajte komentar

Evropsku sedmicu Novca i ove godine promoviše Udruženja banaka Crne Gore, a inicijativa je od strane Evropske bankarske federacije u cilju isticanja važnosti finansijske edukacije. Sedmica se obilježava sa aktivnostima kojim treba inspirisati djecu i mlade da uče o novcu, štednji, gdje savladavanjem ovih vještina, dodatnim razumjevanjem, odnosno mogu da se upoznaju sa procesima finansiranja i razvijaju preduzetnički duh odmalena, navodi s eu saopštenju Udruženja banaka Crne Gore.

Kako su dodali, finansijska pismenost se odnosi na sposobnost da se naprave zdrave finansijske odluke na osnovu znanja, vještina i stavova, uzimajući u obzir lične okolnosti. Niska finansijska pismenost kod odraslih se posebno odnosi na stambene kredite, gdje u jednoj od najrazvijenijih zemalja svijeta, statistički jedna trećina zajmotražioca nije shvatila šta znači grace period, a koliko će iznositi rata nakon grace perioda, gdje uz atmosferu povećane likvidnosti, nekonzervativnog plasiranja i labavije kontrole, neminovno je dovelo do krize. Treba znati da je transakcijski račun osnovni finansijski servis koji služi kao vrata za druge finansijske usluge kao što su štednja, krediti i osiguranja, preko kojeg se primaju plate, penzije, državne subvencije itd.

“Ekonomska efikasnost zahtjeva od zajmotražioca ne samo da bude informisan, nego da razumije šta mu se nudi. To omogućava da se izmjeri trošak i korist od pozajmice koju očekuje. Nažalost mnogi vide samo sredstva koja treba da im legnu na račun, ne čitajući ugovore i ne shvatajući uslove zaduživanja, a problemi mogu nastati kod vraćanja kredita, gdje preventivno bankari trebaju da ukažu na realnost zahtjeva u odnosu na primanja i koji bi optimalni okvir zaduženja mogao biti. UBCG svojim kontinuiranim radom već osmu godinu obilazi naše osnovne, srednje škole i fakultete i drži predavanja djeci i mladima o štednji, pravilnoj upotrebi novca, značaju finansija i koja je uloga banaka.  Ove godine realizovaće se u saradnji sa CBCG predavanje na Ekonomskom fakultetu u Podgorici, kao i posjeta Osnovnoj školi Savo Ilić u Dobroti (Kotor) i održati čas djeci starijih razreda, za koje su članice UBCG spremile lijepe i interesantne poklone za đake koji će prisustvovati predavanju”, naveli su iz UBCG.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *