Tržišna kapitalizacija bitcoina dostigla srebro, ostavila Metu iza sebe

Dodajte komentar

Tržišna kapitalizacija bitcoina je dostigla srebro, što je, kako kaže Boris Korenak, docent na Beogradskoj Bankarskoj Akademiji, bilo nezamislivo do prije par godina.

“Ako tu tržišnu kapitalizaciju pomnožimo sa brojem 10, dolazimo do tržišne kapitalizacije zlata. Triger za rast je bio Bitcoin ETF, ali sada je u pitanju halving. To se posljednji put desilo prije četri godine i tada je cijena porasla za oko 12 odsto. Sljedeći očekujemo u aprilu ove godine i za sada je za očekivati da je ovaj događaj već ugrađen u cijenu, međutim nikada ne treba podcijeniti iracionalnost investitora”, rekao je Korenak.

Osim rasta vrijednosti bitcoina, u jednom trenutku i iznad 73.000 dolara, ovu nedjelju su obilježili i podaci o inflaciji u SAD, a sljedeću će obilježiti zasijedanje Feda. Jedno je pitanje kada će Fed krenuti da spušta kamatne stope, i oko tog pitanja postoji konsenzus koji se odnosi na jun ili jul 2024.

Međutim, drugo je pitanje koliko će brzo Fed spuštati kamatne stope i do kog nivoa. Korenak kaže da ove godine možemo da očekujemo smanjenje za 75 baznih poena. “Malo je vjerovatno da će se zaokret u monetarnoj politici desiti prije juna. Fed će nastaviti pažljivo da prati strukturu inflacije i čitave setove makro podataka. Kada govorimo o junu ili julu – vjerovatno govorimo o 25 baznih poena, a onda u septembru verovatno dodatnih 25 baznih poena, i onda do kraja godine, možemo očekivati da ćemo kumulativno doći do smanjenja kamatnih stopa od 75 baznih poena”, navodi.

Ako se vratimo na ovu strane Atlantskog okeana, kriza u Crvenom moru može da poremeti projekcije ECB.

“Tržišne radne snage u Evropi je realtivno stabilno, privredni rast je slab. I nakon potvrde da je infalcija konačno pobeđena u euorzoni, ECB će krenuti sa smanjenjem kamatnih stopa i to početkom leta, to je očekivanje”, rekao je Korenak.

Kada govorimo o sektorima koji će vući rast u periodu pred nama, Korenk kaže da možemo videti energetiku opet na liderskoj poziciji.

Izvor: rs.bloombergadria.com

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *