Ministarstvo finansija priprema prvu isplatu alimentacija nakon izmjene zakona: Umjesto roditelja država isplaćuje 13.591 euro

Dodajte komentar

Alimentacionom fondu stiglo je sedam izvršnih rješenja centara za socijalni rad kojima se djeci priznaje pravo na privremeno izdržavanje. Treba da isplati alimentaciju u ukupnom iznosu od 13.591 euro. Iznos ove vrste primanja u prosjeku iznosi 85 eura.

Krajem prošle godine izmijenjen je Zakon o privremenom izdražavanju djece, a nakon što su obustavljene isplate devet mjeseci. Sporan je bio član po kojem se, kako se tumačilo, alimentacija može retroaktivno isplaćivati, te je izmijenjen na način da se to ubuduće čini od momenta podnošenja zahtjeva. Pojedini roditelji čekali su i oko godinu da im se isplati alimentacija. Iz Ministarstva finansija poručuju da postupaju po rješenjima centara za socijalni rad.

-Na osnovu sedam rješenja centara za socijalni rad koje je primilo Odjeljenje – Alimentacioni fond, a u kojima je priznato pravo privremenog izdržavanja od dana podnošenja zahtjeva, zaključno sa februarom 2024. godine, neophodno je isplatiti iznos od 13.591 euro – rekli su Pobjedi iz Ministarstva finansija.

Nakon isplate alimentacije, donosi se rješenje kojim se traži od roditelja koji ne plaća alimentaciju da to učini, odnosno država od njega/nje naplaćuje isplaćenu alimentaciju. Daje mu se rok od osam dana. Ako roditelj dobrovoljno to ne ispoštuje, slijedi kamata na isplaćeni iznos, a onda i angažovanje Zaštitnika imovinsko pravnih interesa koji naplaćuje dug preko javnih izvršitelja.

Dejana Ponoš iz udruženja Roditelji kaže da im se javljaju roditelji, te da čekaju isplatu alimentacija. Ističe da je svima cilj da broj korisnika bude što manji, odnosno da roditelji počnu da plaćaju svoje obaveze.

-Ovo izdržavanje je privremeno i traje dok drugi roditelj ne počne samostalno da plaća alimentaciju i tada mora da obavijesti nadležne da je izdržavanje počelo – rekla je ona.

Iz Ministarstva finansija kažu da je budžetom Crne Gore za 2024. godinu obezbijeđen iznos od 1.000.000 eura za isplatu privremenog izdržavanja djece. Smatraju da će navedeni iznos sredstava biti dovoljan da se u tekućoj godini finansiraju izdaci po ovom osnovu.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *