Honda i Nissan udružuju snage u razvoju električnih automobila

Dodajte komentar

Honda Motor Co. i Nissan Motor Co. udružuju se u razvoju električnih automobila dok se japanski brendovi bore da održe korak sa svojim kineskim rivalima u brzoj tranziciji na čistu energiju.

Proizvođači automobila će sarađivati ​​na osnovnoj tehnologiji za električna vozila na baterije, uključujući softver, rekli su u saopštenju u petak, dodajući da su potpisali memorandum o razumijevanju za strateško partnerstvo.

Studija izvodljivosti će uključivati ​​komponente koje se odnose na električna vozila i softverske platforme za automobile, saopštile su kompanije.

“Važno je pripremiti se za ubrzani tempo transformacije mobilnosti u srednjoročnom i dugoročnom periodu, a značajno je da smo postigli ovaj dogovor zasnovan na međusobnom razumijevanju da se Honda i Nissan suočavaju sa zajedničkim izazovima,” predsjednik i izvršni direktor Nissana Makoto Uchida kaže se u saopštenju.

„Radujemo se daljim diskusijama i nastojimo pronaći dobitke za održivi rast.“

Izvršni direktor i predsjednik Honde Toshihiro Mibe rekao je da će kriteriji za njihovo partnerstvo biti “hoće li nam sinergija tehnologija i znanja koje su naše kompanije gajile omogućiti da postanemo lider u industriji stvaranjem nove vrijednosti za automobilsku industriju.”

Nikkei Asia je ranije izvijestio da bi proizvođači automobila mogli razmotriti razvoj zajedničkog EV pogonskog sklopa i zajedničke EV platforme.

I Nissan i Honda su se borili da održe korak sa svojim kineskim konkurentima za EV na svom domaćem tržištu, najvećem na svijetu.

Nissanova proizvodnja u Kini je posljednji put pala za 24 posto, na oko 793.000 vozila, što je palo ispod granice od milion po prvi put u više od jedne decenije.

Honda je iznijela planove da poveća svoj udio električnih vozila i vozila na gorive ćelije na 100 posto ukupne prodaje do 2040. godine.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *