Bivši američki ministar finansija želi da preuzme TikTok

Dodajte komentar

Bivši ministar finansija SAD, Steven Mnuchin, sastavlja grupu investitora koji žele da kupe TikTok ako matična kompanija ByteDance bude prisiljena da proda aplikaciju. Mnuchin je to najavio tokom pojavljivanja na CNBC-jevom Squawk Boxu u četvrtak.

“Razumijem tehnologiju, to je sjajan posao, a ja ću okupiti grupu za kupovinu TikToka”, rekao je.

Iako Mnuchin nije htio da imenuje s kim radi na potencijalnoj kupovini platforme, rekao je da uključuje kombinaciju različitih investitora izvan velikih tehnoloških kompanija.

“Mislim da ovo ne bi trebala kontrolisati niti jedna od velikih američkih tehnoloških kompanija”, rekao je. “Mislim da bi tu moglo biti antimonopolskih problema i to bi trebalo biti nešto što je nezavisno kako bismo imali pravog konkurenta. Korisnici to vole, pa ne bi trebalo biti zatvoreno.”

U srijedu je Zastupnički dom velikom većinom izglasao prisilu ByteDancea da se oslobodi TikToka. Ako kompanija ne proda aplikaciju, trgovine aplikacijama poput Appleovog App Store i Googleovog Play Store će morati da prestanu da hostuju platformu ili će se suočiti s kaznama od čak 5000 dolara po korisniku aplikacije.

Senat bi trebao usvojiti sličan zakon.

Mnuchin, koji je predsjedao Odborom za strana ulaganja u Sjedinjenim Državama za vrijeme bivšeg predsjednika Trumpa, rekao je da su podaci koje aplikacija prikuplja, kao i činjenica da je u vlasništvu kineske kompanije, posebno problematični.

“Ovo ne bi trebalo da kontrolišu Kinezi. Problem je da ovo bude na svačijem telefonu”, rekao je. “Kada imate ovu aplikaciju na svačijem telefonu, ona ima mogućnost prikupljanja jako puno podataka. Trebala bi biti u vlasništvu američkih kompanija. Nema šanse da bi Kinezi ikada dopustili američkoj kompanijida posjeduje nešto poput ovoga u Kini.”

Mnuchinov zadatak neće biti lak. Tokom intervjua priznao je da bi aplikaciju trebalo ponovno izgraditi u SAD-u koristeći američku tehnologiju.

(SEEbiz)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *