Hrvatska Vlada donijela šesti antiinflacioni paket vrijedan preko pola milijarde eura

Dodajte komentar
Zagreb

Hrvatska Vlada je u četvrtak usvojila šesti paket mjera za zaštitu domaćinstava i privrede od rasta cijena, ukupne vrijednosti 503 miliona eura, kojim osigurava nastavak stabilnosti cijena struje i gasa, a nastavlja se i s pomoći penzionerima, braniteljima te socijalno ugroženim građanima.

Premijer Andrej Plenković je rekao da su dva osnovna cilja novog paketa zadržavanje niske cijene energije i doprinos smanjenju inflacije.

Za zadržavanja cijena energije u novom paketu izdvaja se 389, a za borbu protiv inflacije 114 miliona eura.

Produžava se privremena mjera ograničenja cijena električne energije do 30. soeptembra ve godine te se cijena ne mijenja. Potrošnja električne energije na koju se neće plaćati povećana cijena od 50 postio ostaje do visine 3000 kilovatsati šestomjesečne potrošnje.

Za preduzetništvo, određuje se cijena radne energije do 250.000 kWh ukupne šestomjesečne potrošnje električne energije, dok se za razliku potrošene električne energije iznad 250.000 kWh šestomjesečne potrošnje za kupce iz kategorije poduzetništvo primjenjuje ugovorena cijena s snabdjevačem  električne energije. Cijena ostaje 62 eura po kilovatsatu.

Ne mijenja se ni cijena gasa. Kupcima u kategoriji domaćinstva subvencionira se trošak tako da se na računu koji opskrbljivač gasom isporučuje kupcu, neto iznos cijene za potrošnju energije umanji odnosno da se nadoknadi razlika između cijene 27,7 eura po megavatsatu i cijene utvrđene metodologijom. Kako su se cijene na tržištu stabilizovale oko 27,7 Eura/MWh, očekuje se da će iznos razlike biti bitno manji u odnosu na odluke koje su stabilizirale cijene iz 2022. i 2023. godine. Ako cijena bude manja od 27,7 Eura/MWh, neće se subvencionirati.

Cijeli tekst možete pronaći na ovom linku

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *