2024. je godina smanjenja kamatnih stopa – ko će biti prvi?

Dodajte komentar

Iako će stope u većini ekonomija ostati visoke u 2024., ekonomisti očekuju blagi pad krajem ove godine, navodi Economist Intelligence Unit u nedavnom izvještaju. U pokušaju da uguši inflaciju, većina centralnih banaka oštro je povećala referentne stope od početka 2022.

Kina i Japan ostaju izuzeci u  globalnom ciklusu pooštravanja, iako su stope u Pekingu počele blago popuštati, rekla je globalna obavještajna kompanija. EIU takođe očekuje da će Bank of Japan izaći iz politike negativnih kamatnih stopa u drugom kvartalu.

Sjedinjene Američke Države

Predsjednik američke centralne banke Jerome Powell ponovio je prošle nedjekje kako očekuje da će se kamatne stope početi snižavati ove godine ako signali inflacije budu sarađivali. Nije dao konkretan vremenski raspored.

Inflacija prema Fed-ovom preferiranom mjerilu trenutno iznosi godišnju stopu od 2,4%, što je ispred Fed-ovog cilja od 2%.

Fed je na sjednici u januaru držao stope stabilnima u rasponu od 5,25% do 5,5%. Tržišta trenutno očekuju da će Fed u junu započeti sa smanjenjem stope od 25 baznih bodova.

Eurozona

Evropska centralna banka prošle je nedjelje zadržala svoju referentnu stopu na rekordno visokom nivou od 4%. Signalizirali su da neće smanjiti stope prije juna.

Centralna banka priznala je da se inflacija smanjuje brže nego što je predviđala i snizila je svoju godišnju prognozu inflacije s prosječnih 2,7% na 2,3%. ECB ima ciljanu inflaciju od 2%.

Švajcarska

Inflacija u Švajcarskoj u februaru je porasla 1,2% u odnosu na godinu prije. Što je najniža vrijednost u gotovo dvije i pol godine. To je podstakolo nade da bi Švajcarska nacionalna banka mogla srezati kamatne stope na svom sastanku 21. marta.

Trenutna kamatna stopa SNB-a iznosi 1,75%, a centralna banka ima ciljani raspon inflacije između 0% i 2%. Prema LSEG-u, postoji više od 40% šanse za smanjenje od 25 baznih bodova u ožujku. Time bi se ključna stopa SNB-a spustila na 1,5%.

UBS očekuje da će SNB pričekati do drugog kvartala za svoje prvo smanjenje ključne kamatne stope. No ne isključuje mogućnost smanjenja ovog mjeseca.

Banka Kanade

U martu je Banka Kanade ostavila stope nepromijenjene na petom uzastopnom sastanku. Njen guverner rekao je da je prerano razmatrati smanjenje.

Inflacija u Kanadi usporila je na 2,9% u januaru, u poređenju s prošlom godinom. To je pad u odnosu na prosinačkih 3,4% i unutar ciljnog raspona BOC-a od 1% do 3%.

Turska

Turska centralna banka zadržala je svoju kamatnu stopu stabilnu na 45% u februaru, okončavši svoj ciklus pooštravanja nakon osam uzastopnih povećanja. Mnogi očekuju da će se zadržati veći dio 2024. Inflacija u zemlji trenutno iznosi oko 65%.

JPMorgan je u bilješci o istraživanju naveo da bi turska centralna banka mogla smanjiti svoju referentnu stopu u novembru i dcembru, zadržavajući svoju prognozu referentne stope na kraju godine od 45%.

Australija

Reserve Bank of Australia zadržala je stope nepromijenjene u februaru. Na 4,35% što je najviši nivo u 12 godina.

Predviđa se da će RBA početi snižavati stope u avgustu kako se inflacija smanjuje, a nezaposlenost raste. Očekuje se da će zemlja “za dlaku izbjeći recesiju”.

U nedavnoj bilješci ANZ je primijetio da je australijska ekonmija doživjela “kontinuirano usporavanje” u drugoj polovini 2023. jer je BDP u četvrtom kvartalu porastao samo 0,2% u odnosu na prethodni kvartal. To dolazi nakon što je BDP u trećem kvartalu porastao za 0,3% u odnosu na prethodna tri mjeseca.

Novi Zeland

Reserve Bank of New Zealand zadržala je zvaničnu gotovinsku stopu stabilnom na 5,5% na svom sastanku u februaru. Predviđaju da će inflacija ponovno ući u ciljni raspon od 1% do 3% godišnje do septembra.

Auckland Savings Bank ne očekuje da će RBNZ početi snižavati gotovinsku stopu do novembra .

Indonezija

Centralna banka Indonezije zadržala je svoju referentnu kamatnu stopu na 6% na nedavnoj sjednici.

Dok je inflacija potrošačkih cijena u zemlji jugoistočne Azije sada unutar ciljanog raspona Banke Indonezije od 1,5% do 3,5% za godinu, guverner centralne banke Indonezije razmatra smanjenje od 75 baznih bodova samo u drugoj polovini godine.

“Još uvijek pažljivo pratimo globalno prelijevanje… uglavnom uticaja smjera monetarne politike SAD-a”, rekao je guverner Bank Indonesia Perry Warjiyo za JP Ong za CNBC.

BMI, istraživačka jedinica Fitch Solutions, očekuje da će banka sniziti referentnu stopu na 5% do kraja 2024. Počevši od druge polovine godine u tandemu s centralnim bankama SAD-a i drugim razvijenim tržištima “kako ne bi podizali neopravdani deprecijacijski pritisci na indonezijsku rupiju”.

Japan

Za razliku od svojih kolega, ekonomisti očekuju da će Banka Japana ove godine povećati kamatne stope umjesto da ih smanji.

Očekuje se da će BOJ krenuti prema okončanju svoje politike negativnih kamatnih stopa do travnja, u zavisnosti od pregovora o godišnjim platama, rekli su ekonomisti Oxford Economicsa i Macquariea.

Proljećni pregovori o platama važan su faktor u tome je li japanska inflacija održivo ispunila cilj BOJ-a od 2%. Što je preduvjet da BOJ prekine svoju politiku negativnih stopa.

Južna Koreja

Centralna banka Južne Koreje krajem februara zadržala je stope stabilne na 3,5%.

Njihov je guverner navodno rekao da većina članova odbora još uvijek smatra “preuranjenim” raspravljati o bilo kakvom smanjenju kamatnih stopa dok je inflacija iznad ciljanog nivoa.

Centralna banka Južne Koreje mogla bi i dalje biti jedan od prvih u Aziji koji će sniziti stope, rekao je Goohoon Kwon, viši azijski ekonomist Goldman Sachsa. Naveo je kontinuiranu dezinflaciju i prigušenu osobnu potrošnju.

Snažan oporavak izvoza podstaknut poluvodičima zbog pojave vještačke inteligencije omogućit će banci da bude manje ograničena američkom monetarnom politikom i inflacijom, rekao je Kwon.

Ko će biti prvi?

“Kanadska banka je moj kandidat da prva smanji”, rekao je Carl Weinberg, glavni ekonomist u High Frequency Economicsu. Objasnio je da kanadski CPI raste za samo 1,7%. To je ispod ciljane inflacije centralne banke. Weinberg je primijetio da sve cijene koje Centralna banka Kanade može kontrolisati u gospodarstvu rastu manje nego što nalaže ciljana inflacija, prenosi Financa.ba.

No, malo je vjerovatno da će azijske centralne banke rezati ispred Fed-a jer jak američki dolar znači da većina azijskih valuta ostaje relativno slabija, rekao je Morgan Stanley.

Potencijal za dalju deprecijaciju još uvijek bi mogao posuditi neke veće rizike inflacije za ove zemlje, rekli su ekonomisti investicione banke u izvještaju.

“Iako se inflacija smanjuje, u većini ekonomija u regiji ona je ili tek dostigla ciljani raspon ili još uvijek smanjuje jaz u ciljanom rasponu”, rekao je Morgan Stanley.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *