Jesu li američke dionice opasno precijenjene?

Dodajte komentar
Foto: FB New York Stock Exchange

Berza u New Yorku ponovno je dobila dobar podsticaj, S&P 500 je postavio rekord, iako je inflacija u februaru bila nešto viša od očekivane. Sve su glasnija upozorenja da su dionice opasno precijenjene i da takav rast ne treba očekivati u budućnosti.

Dionice proizvođača poslovnog softvera Oracle jučer su porasle 12 posto nakon objave neočekivano dobrih poslovnih rezultata. Oči su i dalje uprte u Nvidiju nakon pada od 10% u odnosu na jutarnji rekord u petak, srušivši 128 milijardi dolara tržišne vrijednosti kompanije tog dana. U ponedjeljak su dionice ovog developera čipova visokih performansi, neophodnih za usluge vještačke inteligencije, pale nešto niže, no juče je uslijedio snažan rast (+7%) i rast cijene debelo iznad 900 dolara. Cijena Nvidijine dionice porasla je za nevjerovatnih 20.000 posto u proteklih deset godina (gotovo dvostruko više od stope rasta čak i bitcoina), dok je neto dobit u tom razdoblju porasla za gotovo 6.000 posto. Očekivanja su velika, Nvidia stvarno dobro radi u zadnjim kvartalima, no pitanje je može li nastaviti ovim tempom. JPMorgan kaže da najveće američke tehnološke kompanije uopšte nisu precijenjene s obzirom na njihovo veoma dobro poslovanje.

U SAD-u je inflacija u februaru iznosila 0,4% na mjesečnom nivpu, ponajviše zbog trajno visokih stanarina, te 3,2% na godišnjem nivou, što je nešto iznad očekivanja (3,1). Prije dvije godine inflacija je u junu još iznosila 9,1 posto, a od tada do danas na njeno smanjenje najviše je uticalo pojeftinjenje plina, loživog ulja, benzina, rabljenih i novih automobila, medicinske pomoći, odjeće…

Temeljna inflacija (ne uzimajući u obzir cijene hrane i energije) skliznula s 3,9 na 3,8 posto. Očekuje se da će Fed prvi put u novom ciklusu smanjiti kamatne stope u junu. Jamie Dimon, čelnik banke JPMorgan, pozvao je Fed da ne žuri i da radije pričeka još mjesec dana jer mora zadržati vjerodostojnost u borbi protiv inflacije. Dimon takođe upozorava da opasnost od stagflacije još nije prošla.

Uz svu euforiju koja vlada na tržištu, ponekad je dobro poslušati stare berzanske mačke poput Jamieja Dimona ili Jeremyja Granthama iz finansijske kompanije GMO. “Dionice su opasno precijenjene i mogle bi razočarati, UI balon bi mogao pući, a moguća je i recesija u SAD-u”, upozorio je Grantham u svojoj studiji, objavljenoj ranije ove nedjelje, pod naslovom “Veliki paradoks američkog tržišta”.

Paradoks je da cijene dionica trenutno odražavaju gotovo besprijekornu budućnost, ali u stvarnosti živimo u nesavršenom i vrlo opasnom okruženju. Kako takođe kaže, Shillerov P/E omjer (koji upoređuje trenutne cijene dionica sa zaradama prilagođenim za inflaciju u proteklih deset godina) početkom marta iznosio je 34. Istovremeno, dobit poduzeća takođe je blizu rekordnih vrijednosti. Grantham ističe da izgledi za tržište SAD-a gotovo nikada nisu bili tako loši kao sada, jer istorijski gledano, takva početna tačka (Shillerov P/E na 34, privreda pri punoj zaposlenosti) nije vidjela da dionice donose značajne povrate.

Ove nedjelje rast je zaustavljen u Tokiju. Japanski BDP zapravo je porastao (ne pao) za 0,4 posto u posljednjem tromjesečju prošle godine, pokazuje nova revizija. Uz naznake veće inflacije, sve je jasnije da će Banka Japana uskoro početi s povećanjem kamatnih stopa, što nije ohrabrujuća vijest za dionička tržišta. Juče je pak hongkonški Hang Seng indeks ojačao čak tri posto. Dionice Xiaomija skočile su 11 posto, budući da će kompanija poznata po svojoj zabavnoj elektronici kasnije ovog mjeseca isporučiti i svoje prve električne automobile. Frankfurtski DAX (17.973 boda) samo je nekoliko bodova udaljen od granice od 18.000 bodova. Dionice Porschea juče su skočile usprkos predviđanjima kompanije za nižu dobit za ovu godinu. Ipak, nakon dobre prošlogodišnje dobiti, Porsche povećava dividendu, odnosno s jednog eura na 2,30 eura po (običnoj) dionici.

Marko Majić

Izvor: SEEbiz.eu

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *