Bitcoin oborio rekord četvrti put u posljednjih šest dana

Dodajte komentar

Bitcoin je po četvrti put u šest dana dostigao najviši nivo svih vremena, poduprt rekordnim prilivima u fondove kojima se trguje na američkoj berzi vezane uz tu kriptovalutu.
Najveća svjetska kriptovaluta dosegla je u srijedu najviši iznos od 73.664 dolara, prije nego što je malo smanjila svoj rast na oko 73.080 dolara u 8:29 ujutro u New Yorku. U međuvremenu, neto dnevni prilivi u američke spot Bitcoin ETF-ove u utorak su premašili 1 milijardu dolara po prvi put, pokazuju podaci koje je prikupio Bloomberg, pri čemu je BlackRockov IBIT postavio vlastiti rekord od 849 miliona dolara u dnevnim tokovima.

“Razlozi su prilično jasni. Ogromna potražnja za fizički podržanim ETF-ovima u pozadini niske dubine tržišta,” rekao je Manuel Villegas, analitičar digitalne imovine u švajcarskoj privatnoj banci Julius Baer. Kako izdavači kupuju velike hrpe Bitcoina kako bi podržali svoje ETF-ove, ukupna cirkulišuća ponuda tokena počela se smanjivati.

Semično izdavanje bitcoina od otprilike 6300 tokena je “potpuno patuljasto” u usporedbi s potražnjom ETF-ova za tokenima iz prošlih sedmica, rekao je Villegas, od kojih posljednja iznosi oko 40 000 tokena.

Druge kriptovalute su na sličan način podignute obnovljenim interesom za klasu imovine. Ether je u srijedu porastao za čak 3,3% na 4083 USD. Ove godine porastao je za oko 75%.

Korištenje Ethereuma, komercijalno najuspješnijeg blockchaina na svijetu, uskoro će postati mnogo jeftinije nakon najnovije softverske nadogradnje mreže u srijedu.

Razvojni programeri nazivaju ga Dencun, a očekuje se da će ažuriranje dramatično smanjiti troškove za takozvane Layer 2 mreže — desetine lanaca kao što su Arbitrum, Polygon i Coinbase Global Inc. Base koji se povezuju s Ethereumom. Transakcija koja je prije mogla koštati 1 USD za objavu sada može koštati jedan cent; drugi koji je prije koštao cente sada bi bio djelić centa.

Seebiz.eu

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *