Švajcarska kompanija “8B Capital” jedina u trci za zakup Željezare

Dodajte komentar

Švajcarska kompanija “8B Capital” jedina je ostala u trci za izdavanje u zakup pogona nikšićke Željezare. Konzorcijum firmi iz Češke, Kine i Neksana nikšićkog biznismena Miodraga Davidovića, te švedski Uber Nordik, otpali su zbog neprihvatljivih uslova koje su te kompanije postavile menadžmentu Elektroprivrede Crne Gore.

Predstavnik švajcarske kompanije Igor Šamiz zasad je dostavio najkonkretniju ponudu navode iz Elektroprivrede, a ukoliko zadovolji sve kriterijume biće to njegov povratak u nikšićku fabriku nakon više od 20 godina kada je bio u tadašnjem menadžmentu ruskog Midlenda.

Nakon dostavljanja ponuda i njihovih dopuna i nakon skoro mjesec i po čekanja jasno je jedno – Neksan Miodraga Davidovića sa partnerima iz Češke i Kine, te švedski Uber Nordik sigurno neće dobit priliku da zakupe pogone Čeličane, Kovačnice i Nikšićke Željezare.

Uslovi koje su tokom pregovora postavile te kompanije, bili su jednostavno neprihvatljivi, navode u menadžmentu Elektroprivrede Crne Gore.

“Jedna je ponuda bila uslovljena sa 100 miliona eura državnih garancija, a druga navodnom saglasnošću i dozvolom Elektroprivrede za izgradnju 140 MW obnovljivih izvora energije, 90 solara i 40 vjetroelektrana. Ovu drugu je tražio Neksan, a u prvom slučaju govorim o Uber Nordiku”, kazao je pomoćnik finansijskog direktora EPCG Miro Vračar.

Tako je u trci za Željezarine pogone ostala samo švajcarska kompanija 8B Capital čiji je predstavnik Igor Šamiz već u dva navrata bio u menadžmentu Željezare početkom 2000-tih, sa ruskom kompanijom Midlend.

Igor Šamiz

“On je bio predsjednik borda direktora u Željezari drugi put, u jednom od organizacionih djelova Midlend stila, a prvi put je bio kao predstavnik Midlenda u Željezari gdje imamo informacije da je to jedan od menadžerskih struktura koja se najbolje pokazala u vremenu 2001. i 2002.”, kazao je Vračar.

Šamizu nije strano poslovanje na ovim prostorima budući da je prije desetak godina bio i na čelu šibenskog aluminijumskog giganta, ali i pod istragom tamošnjeg pravosuđa zbog navodno nezakonitih radnji u poslovanju o čemu su pisali hrvatski mediji. Iako su ostali jedini, to ne znači i da će Elektroprivreda prihvatiti ponudu švajcarske kompanije.

“Za sada sve mi to češljamo, nećemo sjutra da imamo bilo kakvih primjedbi na ovaj postupak, ni od javnosti, ni od države, ni od radnika. A prije stupanja u obligacioni odnos sa tim ponuđačem mnogo toga nastojimo da provjerimo i da dođemo do čiste pozicije sa koje možemo da potpišemo ugovor”, kazao je Vračar.

Švajcarci su u ponudi naveli da bi u početku pokušali da ostvare neprekidan ciklus proizvodnje u tri smjene i proizvodnju od 2,5 hiljada gotovih proizvoda mjesečno.

Proizvodnju bi počeli sa 25 angažovanih radnika, da bi u šestom mjesecu zakupa taj broj bio 150.

Izvor: RTCG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *