SAD će obezbijediti 300 miliona dolara za Ukrajinu

Dodajte komentar

Sjedinjene Američke Države (SAD) obezbijediće 300 miliona dolara u oružju za Ukrajinu, prenosi Radio Slobodna Evropa. Navodi se da će Pentagon tu pomoć obezbijediti nakon što je pronašao uštede u svojim ugovorima.

Visoki zvaničnici odbrane rekli su da je Pentagon uspio da ostvari uštedu od oko 300 miliona dolara u ranijim ugovorima sa Ukrajinom. Zbog situacije na bojnom polju, Pentagon je odlučio da iskoristi tu uštedu i pošalje više oružja.

To je prvi najavljeni bezbjednosni paket Pentagona za Ukrajinu od decembra prošle godine, kada je Pentagon priznao da nema sredstava za popunu.

Sredstva za popunu su omogućila Pentagonu da povuče postojeću municiju, sisteme protivvazdušne odbrane i drugo oružje iz svojih rezervnih zaliha, da ih pošalje u Ukrajinu, a zatim sklopi ugovore za zamjenu tog oružja.

Najava pomoći dolazi u trenutku kada su poljski lideri u Vašingtonu izvršili pritisak na SAD kada je riječ o obezbjeđivanju sredstava za Ukrajinu u kritičnom trenutku rata. Ovo je drugi put za manje od devet mjeseci da je Pentagon pronašao novac za dodatne isporuke oružja Ukrajini.

Prošlog juna, zvaničnici odbrane rekli su da su precijenili vrijednost oružja koje su SAD poslale Ukrajini za 6,2 milijarde dolara u posljednje dvije godine.

Izvor: Slobodna Evropa

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *