Dokić za ADRIU: Vlada se zadužila nakon propasti zimske turističke sezone i dramatičnog pada izvoza struje, biće novih zaduživanja

Dodajte komentar
Foto: Youtube screenshot

Do zaduživanja države dolazi nakon što je propala zimska turistička sezona i nakon što je izvoz struje opao sa 64 miliona eura u januaru 2023. na šest miliona u januaru ove godine. Takođe, otišlo je dosta Rusa i Ukrajinaca što će usporiti rast privrede. Po mom mišljenju, biće novih zaduživanja, ocijenio je za portal ADRIA ekonomski analitičar Davor Dokić.

Podsjetimo, Vlada Crne Gore se prošle sedmice zadužila za 750 miliona dolara na Londonskoj berzi, po kamatnoj stopi od 7,25 odsto. Nakon toga je izvršena konverzija u euro iznos zaduženja se pretvorio u 687 miliona, dok je kamata posle izvršenog hedžinga smanjena na 5,88 odsto.

Dokić je podsjetio da je 44. Vladi rebalansom budžeta ostavljen 151 milion eura, te da se Vlada prethodno zadužila za 159 miliona eura po kamatnoj stopi od 6,55 odsto.

„Dakle, sa novim zaduženjem dolazimo do cifre od milijardu eura. Iako ima jasne preporuke Evropske komisije da se okane vođenja populističke politike, premijer Spajić nastavlja da srlja u dalja zaduživanja, ne pokušavajući da racionalizuje javnu upravu. Očekujem da sledeći korak premijera Spajića bude ukidanje Fonda PIO i uvođenje prvatnih penzionih fondova na mala vrata“, istakao je Dokić.

Izvor: Adria.tv

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *