Đeljošaj: Marže da ograničimo privremeno, dok ne pojeftine proizvodi i građani ne osjete boljitak

Dodajte komentar

Ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj za CdM kaže da je plan da ograničavanje marži bude mjera privremenog karaktera kako bi se ograničio i zaustavio rast cijena, ali i snizile cijene osnovnih životnih namirnica, prehrambenih proizvoda i sredstava za higijenu. To će, kako smatra, biti od izuzetbog značaja za očuvanje standarda građana.

“Zato smo i predložili da ova antiinflatorna mjera budu privremenog karaktera, do otklanjanja poremećaja na tržištu, i pažljivo profilisana kako bi se izbjegao eventualni rast sive ekonomije. Riječ je o kratkoročnim ograničenju cijena proizvoda od značaja za život i zdravlje ljudi”, rekao je Đeljošaj za CdM.

Kako objašnjava, inicijalna očekivanja koja su imali u Ministarstvu ekonomskog razvoja da je rast inflacije privremenog karaktera, odnosno da će tržište odigrati ključnu ulogu regulatornog mehanizma u pogledu inflacije, nijesu se nažalost ostvarili.

Iako svjesni činjenice da se inflatorni pritisci i poremećaji sa međunarodnog tržišta prelivaju se i na domaće cijene hrane i drugih životnih namirnica, pa posljedično otvaraju inflatornu spiralu rasta cijena i ostalih proizvoda, zbog čega se stopa inflacije u Crnoj Gori iz mjeseca u mjesec dodatno povećava.

“Međutim, ono što se da dodatno zaključiti je činjenica da je u Crnoj Gori u posljednjih nekoliko godina došlo do značajnog rasta prosječne zarade, koja je u januaru 2024. godine iznosila čak 819 eura i sa tim se približavamo prosječnoj zaradi od 900 eura”, poručuje ministar.

Nažalost, dodaje, rast zarada je pratio i rast inflacije, što se u konačnom odrazilo da nijesmo dobili u potpunosti očekivane pozitivne efekte, a to je mnogo veći rast životnog standarda od onog koji smo imali prije povećanja zarada.

Jednostavnije rečeno građanke i građani Crne Gore nijesu za povećani fond zarada mogli sebi priuštiti i veći obim proizvoda, što se očekivalo, a što je jako loše i u suprotnosti sa Vladinom politikom da konstatno povećava životni standard stanovništva.

“Shodno navedenom, Ministarstvo je oprezno i ciljano pristupilo izradi i definisanju ove mjere kako bi se potencijalni rizici ublažili, a životni standard građana i potencijal rasta privrede očuvao. Imajući u vidu pomenute rizike Ministasrtvo kao prioritet za ekonomsku politiku vidi mjere usmjerene ka suzbijanju inflacije i mjere usmjerene na obezbjeđenje fiskalne održivosti”, zaključio je Đeljošaj u izjavi za CdM.

Trgovačke marže u veleprodaji i maloprodaji, kako je previđenl, biće ograničene na pet do 15 odsto za dio osnovnih životnih namirnica, prehrambenih proizvoda i sredstava za održavanje higijene, objavile su jučerašnje Vijesti.

To je predviđeno izmjenama odluke o privremenim mjerama za ograničavanje cijena proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi.

Izvor: cdm.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *