Da li je ovo najluđa staza na svijetu? Brza vožnja na 108 metara visine (foto)

Dodajte komentar

Kidija se proteže na 360 kvadratnih kilometara, a nalazi se na samo 40 minuta vožnje od Rijada, glavnog grada Saudijske Arabije. Ima 25 novih četvrti, 27 atrakcija, 275 vožnji i 12 tematskih parkova.

Razlog zašto je Kidija zaslužio da se nađe u našoj rubrici, jesu planovi za budućnost: imaju namjeru da dodaju uzbudljivo novo poglavlje svojim atrakcijama uvođenjem “Speed ​​Park Track-a”, koji bi potencijalno mogao da postane sljedeće traženo odredište Formule 1.

Smješten u zadivljujućoj pozadini planina Tuvajk, “Speed ​​Park Track” nije prosječna trkačka staza.

Ono što je izdvaja, jeste spoj funkcionalnosti i vrhunske tehnologije. Staza se proteže krajolikom grada Kidija, imaće 21 “zavoj” i može se pohvaliti sa nevjerovatnih 108 metara uspona po krugu, što je prava vožnja toboganom za vozače i gledaoce.

Uzdižući se 20 spratova iznad nivoa tla, “Speed ​​Park Track” je remek-djelo podijeljeno u dva karakteristična dela: jedan je ulična kružna staza, a drugi munjevito brz dio otvorene staze.

Staza se neprimetno integriše u okolinu i atrakcije, nudeći obožavaocima razne terase za gledanje kako bi uhvatili svaki zaokret i trenutak koji oduzima dah.

Inače, procene kažu da će samo staza koštati 480 miliona dolara.

Izvor i foto: B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *