Bitcoin skače na 350.000 dolara? Analitičari krenuli sa optimističnim prognozama

Dodajte komentar

Bitcoin je u ponedjeljak porastao iznad 72.000 dolara, što je novi rekord, ali to je daleko od vrhunca koji očekuju neki koji prate najveću kriptovalutu na svijetu.

Lender Standard Chartered predviđa da će bitcoin dostići 100.000 dolara do kraja godine. Istraživačka kompanija Fundstrat ima ciljni raspon od 116.000 do 137.000 doalra. Hedge fond SkyBridge predviđa 170.000 dolara do aprila 2025.

“Ljudi misle da smo ludi i to je u redu, ali ja ne mislim da smo ludi i da je to razlog zašto imamo tako veliku poziciju”, rekao je Anthony Scaramucci, osnivač i izvršni direktor SkyBridge Capitala, za Yahoo Finance Live.

Neki na Wall Streetu kažu da je prilično teško procijeniti buduću cijenu bitcoina jer nema bitnu vrijednost, a većina velikih kompanija s velikim istraživačkim ograncima trenutno se drži podalje od postavljanja ciljeva. Izvršni direktor JPMorgan Chasea (JPM) Jamie Dimon usporedio ga je s “kamenom za kućne ljubimce”.

“Bitcoin je poput umjetnosti”, rekao je analitičar Wall Streeta koji je želio ostati anoniman. “Ne postoji način da se odredi cilj.”

To nije spriječilo druge finansijske kompanije da pokušaju – i postave cijenu znatno višu nego što je danas. Neke od kompanija koje predviđaju takođe prodaju proizvode koji ulagačima pružaju izloženost digitalnoj imovini.

Jedan je VanEck, jedan od menadžera novcem koji je u januaru dobio odobrenje Komisije za vrijednosne papire i berzu za pokretanje novog promptnog fonda kojim se trguje na berzi.

VanEck je nedavno ukinuo svoj cilj od 80.000 dolara za 2024. jer je bitcoin prošle nedjelje počeo dosezati nove rekorde svih vremena. Međutim, “srednjoročni” cilj kompanije od 350.000 dolara i dalje vrijedi.

Direktorica digitalne imovine Arka, Yassine Elmandjra, priznala je da bi takva uzvišena projekcija mogla izgledati “apsurdno”.

Njegovo obrazloženje je da će bitcoin rasti kako njegovi različiti slučajevi upotrebe dodaju konačnu veličinu tržišne vrijednosti digitalne imovine. Bitcoin može biti “čuvanje vrijednosti” nezavisno od centralnih banaka i valda, služiti kao zaštita od inflacije i potencijalno preuzeti veći udio u globalnim plaćanjima, rekao je.

Potražnja je, dodao je Elmandjra, ključna za procjenu koliko visoka cijena može ići.

“Nalazimo se na neistraženoj teritoriji”, rekao je za Yahoo Finance e-poštom Matthew Sigel, voditelj VanEckovog istraživanja digitalne imovine.

Još jedan menadžer novca koji je dobio odobrenje za pokretanje bitcoin ETF-a, Ark Invest, odbacio je dugoročnu procjenu slučaja rasta od više od 1,3 miliona dolara po kovanici u sljedećoj deceniji.

Trenutno je potražnja za bitcoinom očito veća od ponude zahvaljujući uglavnom trgovanju 11 novih spot bitcoin ETF-ova koji su zaradili milijarde od pokretanja u januaru.

Novi ETF-ovi kupuju dnevno u prosjeku 4000 kovanica od svog lansiranja u januaru do četvrtka, prema Marku Connorsu, rukvodiocu istraživanja za menadžera kripto imovinom 3iQ.

To je znatno više od 900 kovanica koje dnevno stvara bitcoin mreža.

Očekuju se veći problemi sa snabdijevanjem bitcoina ove godine u svjetlu “prepolovljenja” za koje se procjenjuje da će se dogoditi između 19. i 20. aprila. Nakon tog sljedećeg smanjenja dnevna ponuda novih kovanica biće 450 umjesto 900.

Connorsova kompanija ima osnovni cilj da bitkoin dosegne 110.000 dolara 2024. i 140.000 dolara sljedeće godine.

Ima i ambicioznije predviđanje. U tom slučaju bitcoin ove godine dostiže 180.000 dolara, a 2025. 450.000 dolara.

Izvor: SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *