Biden predstavio predizborni budžet od 7,3 triliona dolara

Dodajte komentar

Američki predsjednik Joe Biden skicirao je svoju političku viziju za mogući drugi četverogodišnji mandat, predloživši budžet za izbornu godinu od 7,3 trilijuna dolara čiji je cilj uvjeriti skeptične Amerikance da može voditi ekonomiju bolje od Donalda Trumpa.

Biden želi povećati poreze korporacijama i bogatima kako bi smanjio deficit i finansirao nove programe koji bi onima koji zarađuju manje trebali pomoći da se nose s visokim troškovima stanovanja i troškovima za djecu. Malo je vjerojatno da će Kongres usvojiti predložene mjere.

Bidenov budžet za fiskalnu godinu 2025., koja počinje u oktobru, uključuje podizanje stope poreza na dobit poduzećima s 21 na 28 posto, što bi one s bogatstvom od 100 miliona dolara i više prisililo da plate najmanje 25 posto svog prihoda i Bidenu omogućilo da pregovara o smanjenju troškova lijekova.

U međuvremenu, vlada bi vratila porezne olakšice za djecu za osobe s niskim i srednjim primanjima, finansirala programe skrbi o djeci, usmjerila 258 milijardi dolara u izgradnju domova, osigurala 12 sedmica plaćenog porodičnog dopusta za radnike i potrošila milijarde na provođenje zakona.

Predsjednik Zastupničkog doma, koji kontroliraju republikanci Mike Johnson brzo je odbacio prijedlog, rekavši da on odražava “nezasitan apetit za nepromišljenim trošenjem” i “nepoštivanje fiskalne odgovornosti”.

Budžet je objavljen nekoliko dana nakon Bidenova govora o stanju nacije u kojem je napao politiku Trumpa, očekivanog republikanskog protukandidata na izborima u novembru.

Četrdeset posto Amerikanaca smatra da bi Trump bolje upravljao ekonomijom, u usporedbi s 31 posto onih koji su odabrali Bidena i 28 posto ispitanika koji ili nisu znali ili su odbili odgovoriti, pokazala je januarska anketa Reutersa i Ipsosa.

Trump, čije je glavno zakonodavno postignuće kao predsjednika bilo veliko smanjenje poreza 2017., želi značajno povećati carine na uvezenu stranu robu i ublažiti zakonska ograničenja za proizvođače energije, prenisi Biznis.ba.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *