Postoji više od jedne vrste sagorijevanja na poslu, kako utvrditi o kojoj vrsti je riječ

Dodajte komentar

Stručnjaci smatraju da postoji više od jedne vrste sagorijevanja na poslu (burnout) iako je to postao pojam kojim se generalno opisuju stres i umor na poslu.

Američka karijerna trenerica Phoebe Gavin je objasnila kako razlikovati vrste sagorijevanja. Pa je tako ukazala da je potrebno razlikovati distanciranje od postojećeg posla naspram iscrpljivanja.

Istakla je da se distanciranje od postojećeg posla dešava kada ste nezainteresovani za posao kojim vam je uzrokovao zasićenje te se osjećate spremnim da radite nešto drugo. S druge strane, postoji sagorijevanje kao hronični umor u u svakom životnom aspektu.

“Ako ste sagorjeli, osjećajući fizičke i mentalne poteškoće ili imate probleme u privatnom životu i u odnosima s drugim ljudima, kao i sa samim sobom, onda to zahtijeva intenzivniju reakciju kako biste ponovo bili uravnoteženiji i ispunjeniji”, izjavila je Gavin.

Sagorijevanje se najčešće dešava zbog toga što se na poslu potrošili više energije nego što ste mogli potrošiti. Gavin je ukazala da je potrebno da sebi postavite četiri pitanja kako biste shvatili o kakvoj vrsti sagorijevanja je riječ. Naglasila je da ta pitanja trebate napisati, a ne postaviti ih u sebi. Kao razlog za to je istakla to što ćete time bolje zapamtiti, bolje razmišljati i napraviti poboljšanje. Ta četiri pitanja su sljedeća:

  • Zašto ste uopće prihvatili posao;
  • Šta se dešavalo kada ste bili uzbuđeni zbog svog posla ili karijere;
  • Šta se dešavalo kada se niste osjećali uzbuđeno ili ste se osjećali iscrpljeno ili frustrirano svojim poslom;
  • Šta će vas podstaći da se osjećate uzbuđeno i ponosno, a šta će uzrokovati razočarenje.

Odgovori na ova pitanja mogu vam pomoći da utvrdite kako bi mogli poboljšati situaciju. Kada se usredsredite na izvor sagorijevanja, prva stvar koju treba da uradite, sugerisala je Gavin, jeste da se u razgovoru s nadređenim založite za sebe. Dakle, potrebno je da nadređenom kažete šta trenutno doživljavate, prenosi Klix.ba.

To je put da utvrdite radne zadatke koji bi vas mogli više zanimati ili način rada koji bi mogao zaustaviti sagorijevanje. U konačnici, ako šef zaista želi dobrobit svojih radnika, onda će vam zasigurno pomoći, piše CNBC.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *