Evropski i američki bankari optimistični: Pobjeda nad inflacijom je blizu, ali ne treba biti euforičan

Dodajte komentar
Foto: Twitter Christine Legarde

Evropski i američki centralni bankari saopštili su kako se finansijski sektor približio proglašenju pobjede nad najvećim porastom inflacije.

Predsjednica Evropske centralne banke (ECB), Kristin Lagard, kazala je kako su kreatori politika počeli da raspravljaju o povlačenju restriktivnog stava, te je istakla dobar napredak ka ciljevima koji se tiču smanjenja inflacije.

“Podaci iz četvrtog tromjesečja pokazali su jedinični trošak rada i profitne marže kako rastu sporijim procentom, ublažavajući strah da kompanije podstiču inflaciju prenoseći veće troškove rada putem agresivnog rasta cijena”, piše Financial Times a prenosi Klix.

Šef francuske centralne banke, Francois Villeroy de Galhau, rekao je kako je smanjenje kamatnih stopa vjerovatno u aprilu ili junu.

Čelnik njemačke Bundesbanke, Joachim Nagel takođe je komentarisao eventualno smanjenje, ocijenivši kako ne treba pasti prerano u euforiju.

“Vjerovatno je sve veća da bismo mogli vidjeti smanjenje kamatnih stopa prije ljetne pauze. Ipak, u euforiju ne treba padati prerano”, zaključio je Nagel.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *