Powell: Fed nije daleko od povjerenja potrebnog za smanjenje kamata

Dodajte komentar

Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell rekao je u četvrtak da američka centralna banka “nije daleko” od sticanja povjerenja koje joj je potrebno u padu inflacije da počne snižavati kamatne stope.

“Mislim da smo na pravom mjestu”, rekao je Powell o trenutnom položaju monetarne politike u raspravi pred Senatskim odborom za bankarstvo. “Čekamo da postanemo sigurniji da se inflacija održivo spušta na 2%. Kada steknemo to povjerenje, a nismo daleko od toga, biće prikladno početi smanjivati nivo ograničenja kako bismo nemojte tjerati ekonomiju u recesiju.”

Komentar je pokazao Powellovu vjeru da nedavna analiza inflacije viša od očekivane i drugi snažni ekonomski podaci neće prekinuti kontinuirani pad cjenovnih pritisaka koji je uhvatio korijenje prošle godine.

Predsjednik Fed-a oklijevao je da proglasi bitku za inflaciju završenom i upozorio je tokom svjedočenja pred panelom Senata, kao što je učinio u srijedu pred Odborom za finansijske usluge Predstavničkog doma, da daljnji napredak natrag prema Fedovom cilju od 2% nije osiguran.

Najnoviji podaci pokazali su ukupnu inflaciju, mjerenu Fedovim preferiranim indeksom cijena izdataka za osobnu potrošnju, na 2,4%, s povezanom mjerom temeljne inflacije na nešto viših 2,8%.

No obije su “naglo pale od sredine prošle godine”, rekao je Powell. “Imamo načina da to učinimo, ali smo dosta napredovali.”

Prinosi na 2-godišnje trezorske zapise blago su pali nakon Powellovih primjedbi, a ulagači su potvrdili opklade da će do početnog smanjenja stope Fed doći u junu.

Centralna banka sljedeći će se sastanak sastati 19. i 20. marta i daće novu izjavu o politici kao i ažurirane stope i ekonomske projekcije koje bi trebale baciti više svjetla na očekivanja kreatora politike za ovu godinu.

Powellovim pojavljivanjem pred odborom Senata i panelom Predstavničkog doma u srijedu, kao što je to često slučaj u krugu saslušanja koji se održavaju dva puta godišnje, dominirala je manje monetarna politika, a više tekuća rasprava o predlozima regulatora Fed banke, kao i domaćin drugih pitanja, uključujući stambenu politiku i hoće li Fed izdati digitalnu valutu centralne banke.

Izvor: SEEbiz

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *