Drecun: Plan trošenja za pohvalu; Dokić: Za očekivati novo zaduženje

Dodajte komentar

Ekonomski analitičar Predrag Drecun saopštio je da ne brine previše zbog posljednjeg zaduženja, budući da je najavljeno da će novac biti iskorišćen za vraćanje dugova i ocijenio je da bi bilo loše da on ide u tekuću potrošnju. Sa druge strane, Davor Dokić smatra da ovo neće biti jedino zaduženje ove godine, te da će faliti sredstava za plate i penzije.

Drecun je u Jutarnjem programu “Dobro jutro Crna Goro” pohvalio nivo transparentnosti koje pokazuje crnogorsko Ministarstvo finansija. Ocijenio je da je do detalja sve obrazloženo, te da je za pohvalu plan trošenja tog novca.

“Što se ekonomskog sadržaja paketa tiče, on za mene nije iznenađenje. Mi se moramo zadruživati zbog spoljno-ekonomskog deficita. Ako pogledamo namjenu duga, nemam neku veliku brigu, biće iskorišćen za vraćanje starih dugova, a bilo bi loše da to ide u potrošnju”, kazao je ekonomski analitičar.

Dodaje da je javnost možda zbunjivala visoka nominalna stopa,

“Kada se uključi hedžing i sve što daje efektivnu stopu, dolazimo da je za 1,8 odsto veća. Imamo pozitivne izglede, i moramo sačekati da vidimo kako će se GDP odvijati tokom ove godine. Sam sadržaj ekonomski nije toliko opasan, ukoliko je sve urađeno po zakonu”, istakao je Drecun u Jutarnjem programu TVCG.

Dokić navodi da smo došli u situaciju da smo morali da se zadužimo. Ministar finansija Novica Vuković je, smatra on, prijatno izanenađenje i dosta je transparentno iznio podatke o zaduženju.

“Ključno je pitanje da li je budžet dobro projektovan, da li je realna prihodna strana i od toga će zavisiti dalje zaduživanje. U budžetu nema Evope sad 2, koji predviđa povećaje plata i penzija, i mislim da bi nas to dovelo u lošiji finansijski položaj”, ističe analitičar.

Podsjetio je na preporuku Evropske komisija, koja je, kako je naveo, jasno rekla da populistička politika premijera Milojka Spajića dovodi u opasnost javne finansije.

“Vuković mi se čini oprezniji i svidjelo mi se njegovo objašnjenje zaduženja”, kazao je Dokić.

Na pitanje da li je zaduženje bilo isplativije u dolarima, Drecun je kazao:

“Procjena je da će biti isplativije u dolarima, treba vrijeme da prođe da vidimo da li je Spajić u pravu. Mislim da je hedžingom uspio da napravi određene efekte. Očigledno da Spajić zna zanat.”

Dokić, pak, smatra da je poenta priče struktura crnogorske privrede.

“Kada tp riješimo, moći ćemo da pričamo o drugim stvarima. Moramo da povećamo naš GDP što prije i efikasnije i da vidimo koje su privredne grane koje mogu to da pokriju. Zabluda je da turizam može to da pokrije, ali Crna Gora treba da se bazira na energetici, stočarstvu, IT sektoru, ali i pomorski saobraćaj. Više sam za restriktovnu politiku da se smanji broj zaposlenih u javnom sektoru. To ne može Crna Gora da izdrži”, ocijenio je analitičar.

Drecun ne očekuje da će biti novih zaduženja ovih godina.

“Ako bude za refinansiranje starih dugova, to ne računam kao zaduženje. Ovo, kako je zamišljeno, meni sa ekonomskog aspekta pije vodu”, kazao je.

Dokić, sa druge strane, smatra da ovo nije konačno zaduženje za ovu godinu.

“Mislim da prihodna strana neće niti ispoštovana za ovu godinu, te da će faliti sredstava za tekuću potrošnju. Mislim da će biti još jedno zaduženje do kraja godine”, zaključio je.

Izvor: RTCG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *