Sajam podstiče zapošljavanje domaće radne snage

Dodajte komentar

Sajam sezonskog zapošljavanja ključni je korak ka jačanju domaće radne snage i održivom razvoju crnogorske ekonomije, jer pruža mladima priliku da tokom sezone pronađu poslove koji im odgovaraju, poručeno je danas na kotorskom Fakultetu za turizam i hotelijerstvo.

Dekanica Fakulteta za turizam i hotelijerstvo, Đurđica Perović, podsjetila je da je inicijativa za sajam sezonskog zapošljavanja potekla sa tog fakulteta prije 16 godina, navodeći da je nakon toga postao manifestacija koju organizuju studenti sa svih fakulteta, prenosi PR Centar.

„Prepoznata je potreba u svim profilima zanimanja koji se edukuju na našem Univerzitetu da je potreban kontakt koji moramo stvarati sa privredom i poslodavcima. Danas, posebno kad imamo problem radne snage, važno je da se umrežavamo i zajedno prepoznajemo znanja, vještine i kompetencije koji su potrebni studentima da bi mogli što bolje da odgovore zahtjevima privrede“, navela je Perović. Ona je kazala da je kroz program praktične obuke, koji se organizuje na prvoj, drugoj i trećoj godini Fakulteta za turizam i hotelijerstvo u Kotoru, studenti obavljaju praktičnu nastavu.

Menadžer Opštine Kotor, Ivan Mikijelj, podsjetio je da je ta lokalna samouprava finansijski podržala Sajam.

„Mislim da je Sajam sjajna prilika za poslodavce koji su u potrazi za kvalitetnom radnom snagom. Nadam se da domaća radna snaga biti maksimalno uključena u sezonske poslove koji se nude na sajmu. Najbitnije je da se povežu mladu sa poslodavcima kako bi pronašli radno mjesto na tržištu rada tokom sezone“, naveo je Mikijelj, a prenosi PR centar.

Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta Crne Gore , Andrej Vukčević, kazao je da su mladi u Kotoru u prilici da čuju ponude i razgovaraju sa predstavnicima 62 poslodavca koji nude veliki broj otvorenih radnih pozicija za sezonsko zaposlenje, prevashodno iz oblasti turizma, hotelijerstva i ugostiteljstva. On je podsjetio da je do sada, kroz Summer job, svoje prvo radno iskustvo steklo preko deset hiljada mladih, navodeći da to govori o značaju projekta za cijelu državu.

Sajam je 16. put organizovao Studentski parlament Univerziteta Crne Gore u saradnji sa Kancelarijom za razvoj karijere i cjeloživotno učenje Univerziteta Crne Gore i biće otvoren danas do 16 sati na Fakultetu za turizam i hotelijerstvo u Kotoru.

 

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *