Henki: Države bivše Jugoslavije treba da usvoje Singapursku strategiju

Dodajte komentar

Ugledni svjetski ekonomista Stiv Henki rekao je u intervjuu za NIN, na pitanje šta bi predložio državama naslednicama bivše Jugoslavije ako bi ga pozvale da ih savjetuje, da li isto što je savetovao i Antu Markovića, Henki je rekao da države nasljednice bivše Jugoslavije treba da usvoje ono što on zove  Singapurska strategija.

“Singapur je stekao nezavisnost 1965. U to vrijeme bio je zaostao i siromašan. Prihod po glavi stanovnika te godine, prilagođen inflaciji, bio je otprilike jednak onom u siromašnim zemljama poput Srbije. Ali pri svom osnivanju, Singapur je imao vođu Li Kuan Jua, koji je imao jasne ideje kako da modernizuje zemlju. Njegova Singapurska strategija je sadržala stabilan novac i odbio je da prihvati stranu pomoć, bilo koje vrste”, rekao je Henki.

Naveo je da je jedan od elemenata Singapurske strategije težnja ka konkurentnim privatnim preduzećima iz zemalja “prvog svijeta”, što je postignuto  “lakim” oporezivanjem i regulacijom, zajedno sa potpuno otvorenom i slobodnom trgovinom.

Četvrti element u Singapurskoj strategiji bio je, kako je rekao, naglasak na ličnoj bezbjednosti, javnom redu i zaštiti privatne svojine, a peti i posljednji bila je “mala”, transparentna vlada koja je izbjegavala složenost i birokratiju.

“Da bi precizno sproveo strategiju, Singapur postavlja samo prvoklasne državne službenike i isplaćuje im prvoklasne plate. Danas, na primjer, godišnja plata ministra finansija Singapura premašuje milion eura. U zamenu za ove visoke plate, Singapurska strategija zahtijeva da vlada vodi čvrst brod, bez otpada ili korupcije. Singapur se tako transformisao iz siromašne, jalove tačke na mapi u globalni finansijski centar i jednu od najbogatijih zemalja na svetu”, rekao je Henki.

Izvor: 021.rs

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *