Pejaković: Emitovanje državnih obveznica oživjelo bi tržište kapitala 

Dodajte komentar

Podržavam ideju emitovanja obveznica prilagođenu za kupovinu i fizičkim licima. Svakako treba uzeti u obzir i stav Centralne banke Crne Gore (CBCG) da se prije donošenja takve odluke pripremi detaljna analiza uticaja na bankarski sistem, odnosno na likvidnost i mogući smanjeni obim sredstava za privredu i stanovništvo poručuje Generalni sekretar Udruženja banaka Crne Gore mr Bratislav Pejaković,  koji je u razgovoru za današnju Pobjedu najavio i pad varijabilnih kamatnih stopa vezanih za EURIBOR od juna ove godine.

On je ocijenio da su kamatne stope na depozite u našem bankarskom sistemu dobro kalibrirane, jer smo svjedoci značajnog rasta iz godine u godinu i istorijskog maksimuma depozita od skoro 5,5 milijardi eura i rast od 250 miliona eura u odnosu na kraj prethodne godine.

– Gledajući prosječnu kamatnu stopu na nivou sistema, jasno je da je na nivou regiona, ali nigdje u regionu nećete naći ponudu na godišnji euro depozit od četiri odsto na godišnjem nivou. Takav iznos depozita i likvidnosti banaka kroz bankinu umješnost očuvanja i uvećanja vrijednosti se odrazio i na dobit banaka, što treba kroz solventnost i stabilnost bankarskog sistema da raduje klijente i državu, jer imamo kvalitetne pretpostavke za podršku privredi ističe Pejaković, dodajući da značajan dio dobiti banke ostavljaju u rezervi za ojačavanje postojećeg kapitala, tako daje njihova kapitalizovanost u godini porasla 22 odsto, što je podatak koji raduje u odnosu na izazove koji se očekuju u srednjem roku.

– Podržavam ideju emitovanja obveznica prilagođenu izafizička lica. Svakako treba, kako sugeriše CBCG, prije donošenj a odluke pripremiti detaljnu analizu uticaja na bankarski sistem, odnosno nalikvidnost i mogući smanjeni obim sredstava za privredu i stanovništvo. Sa druge strane, imali smo 2016. i 2019. emitovanje obveznica ukupnog iznosa 940 miliona eura, gdje je odmjerena kamatna stopa bila i četiri odsto p.a, ali pored animiranja stanovništva nijesu se postigli očekivani rezultati, jer je od njih prikupljeno oko 20 miliona eura, što je zanemarljivo u odnosu na ukupan iznos, ali valjano je da razvijamo tržište kapitala tvrdi Pejaković. Stav MMF-a je da investiciono bankarstvo, odnosno sklonost investiranja u domaće i inostrane hartije od vrijednosti fizičkih lica je na niskom nivou, ali to daje prostor za razvoj tržišta kapitala ističe Pejaković

Ističe da su banke uvijek bile odgovorne prema zahtjevima države tako da, polovina ukupne emisije od 500 miliona eura koja dospijeva u aprilu 2025. godine, u vlasništvu je crnogorskih banaka, osiguravajućih kuća i institucija.

Pad varijabilnih kamatnih stopa vezanih za EURIBOR od juna ove godine

On ističe daje stav MMF-a je prema bankarskom sistemu pozitivan i da su potvrdili da su pokazatelji ađekvatnosti kapitala, likvidnosti i profitabilnosti banaka u cijelom sistemuvisoki, anekvalitetni krediti su nastavili da opadaju, te daje smanjen nivo kredita sa varijabilnom stopom.
-Bankari bi uz klijente bili srećni da se spuste kamatne stope u plasmanima, što bi značilo da su značajno smanjeni rizici, a obuhvat klijenata bi bio veći, a time aktivnost privrede i ukupan obrt. Javnost najviše interesuje da od juna možemo očekivati pad varijabilnih kamatnih stopa u vezi s EURIBOR-om. Optimisti očekuju i ranije, ali usljed dosljednosti borbe sa inflacijom preporuka MMF-a centralnim bankama je da budu oprezne sa spuštanjem osnovnih kamatnih stopa objašnjava Pejaković dodajući da jeočekivanipadEURIBOR-a utemeljen u usp oravanju ekonomija, gdje 11 zemalja EU imaju takav trend, a tu su i izbori gdje političari na vlasti ipak žele pove ćanu aktivnost privrede.

Opširnije u današnjoj Pobjedi

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *