MK Grupa ulaže 900 miliona eura u obnovljive izvore energije

Dodajte komentar

Kompanija MK grupa će intenzivno ulagati u projekte obnovljivih izvora, čime će pružiti značajan doprinos ostvarenju cilja vlade Srbije da učešće energije iz obnovljivih izvora (OIE) u ukupnom energetskom miksu poveća na najmanje 40 odsto do 2040. godine, rekao je generalni direktor Mihailo Janković.

On je, kako je saopštila ta kompanija, na panelu Kopaonik biznis foruma “Put do energetske tranzicije”, rekao da je energetska stabilnost, pitanje nacionalne bezbjednosti i strategije.

“MK grupa je izgradila do sada tri vjetroparka u Vojvodini, a u maju ćemo otvoriti i Krivaču, prvi vjetropark u Istočnoj Srbiji, u koji smo investirali 165 miliona eura”, rekao je Janković.

Dodao je da se radi i na izgradnji agrosolarnog projekta u Kuli, a u sve projekte obnovljivih izvora energije do 2026. godine biće investirano ukupno 900 miliona eura za jedan gigavat (GW) zelene energije.

Imajući u vidu da, kako je rekao, globalno raste tražnja za električnom energijom, investicije ne smiju stati.

Zbog toga su, prema njegovim riječima, značajne zelene stimulacije za dalja ulaganja u nove projekte.

Finansijska direktorka MK grupe Verica Teofilović je na panelu “Oživljavanje cirkularnosti” predstavila primere cirkularne ekonomije u kompanijama koje su deo MK Agri-Food divizije.

Ona je govorila o zaokruženom sistemu proizvodnje u kompaniji Karneks “od farme do trpeze”, vezi šećerane i biogasnog postrojenja kompanije Sunoko u Vrbasu gdje se nusproizvodi iz proizvodnje šećera koriste za proizvodnju zelene energije, kao i sinergiji koju mesna i šećerna industrija ostvaruju sa primarnom poljoprivrednom proizvodnjom PIK Bečeja.

“Kao lideri trudimo se da uvek predvodimo pozitivne promjene i budemo primjer dobre prakse. Održivi razvoj je jezgro poslovne strategije i filozofije MK grupe koja podrazumeva da stvaramo vrijednost, ne samo za kompaniju, već i za ljude, naše zaposlene, poslovne partnere i širu zajednicu”, rekla je Teofilović.

Navela je da se u kompanijama, članicama te grupe trude da ostvare minimalni ekološki uticaj dok se obezbjeđuje visokokvalitetna i efikasna proizvodnja.

“Pružamo aktivan doprinos ciljevima održivog razvoja i razvoju cirkularne ekonomije i uvjek uz finansijske pokazatelje sagledavamo i nefinansijske efekte, kako u domenu zaštite životne sredine, tako i domenu društvenog uticaja”, rekla je Teofilović.

Posljednjeg dana ovogodišnjeg Kopaonik biznis foruma, ispred MK grupe učestvovaće direktor sektora pravnih i opštih poslova Jovan Purar.

On će na panelu “Mladost poziva na akciju” pričati o društvenoj odgovornosti i programima MK grupe koji su namijenjeni mladima, prenosi SEEbiz.

Purar će pored toga govoriti i o Zadužbini Miodraga Kostića, budućoj Palati nauke, koja će biti prvi centar za istraživanje i popularizaciju nauke u Srbiji. Ovim darivanjem od 25 miliona eura Miodrag Kostić želi da, kako je navedeno, omogući mladim naučnicima da se bave istraživanjima u uslovima najboljih svjetskih “science” centara, a Palata nauke otvoriće i vidike novim generacijama, djeci i studentima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *