Cijena zlata je rekordno visoka zbog geopolitičkih tenzija i nervoze investitora

Dodajte komentar

Investitori  gomilaju imovinu dok špekulacije rastu oko očekivanog smanjenja američkih kamatnih stopa i nastavljanja rata između Izraela i Gaze. Zato je i cijena zlata dostigla rekordno visok nivo – upravo zbog nervoze investitora usljed tenzija na Bliskom istoku i spekulacija da će američke kamatne stope biti smanjene do ljeta.

Investitori su se u utorak gomilali imovinu “sigurnog utočišta”, a spot cijena je dostigla rekordnih 2.141,59 dolara (oko 1.685 funti) za uncu, nadmašivši prethodni rekord od 2.135 dolara u decembru, prije nego što se ponovo smanjila na oko 2.128 dolara.

Sve više se očekuje da će američke Federalne rezerve smanjiti kamatne stope – sada na najvišim nivoima u 23 godine – u junu. Smanjenje troškova pozajmljivanja obično gura zlato na više, jer ne nudi nikakvu kamatu. Plemeniti metal se takođe koristi kao pouzdano sredstvo za skladištenje vrijednosti tokom perioda političke i finansijske neizvjesnosti. Porastao je za više od 300 dolara po unci od početka rata između Izraela i Hamasa, a neki analitičari vjeruju da bi mogao preći granicu od 2.300 dolara.

Ricardo Evangelista, viši analitičar u ActivTrades-u, rekao je: “Zabrinutost oko globalnih ekonomskih izgleda, geopolitičke tenzije i pomjeranje očekivanja ka ranijim sniženjima kamatnih stopa podstakli su povećanu potražnju za plemenitim metalom, što je dovelo do uzlazne putanje cijena.”

Patrick Farrell, direktor ulaganja u Charles Stanley, tvrdio je da će cijena zlata vjerovatno uskoro dostići vrhunac.  „Bila je to mračna godina za mnoge robe. Spoj slabljenja ekonomskog rasta, posebno iz Kine , plus prilagođavanje  nakon izvjesnog rasta poslije pandemije, dovela je do pada cijena energenata, industrijskih metala i roba u ‘energetskoj tranziciji’ kao što su bakar i nikl, kazao je Farell.

„Zlato je, nasuprot tome, dostiglo nove vrhunce kako su geopolitičke tenzije porasle. Ova situacija će se možda preokrenuti.”

Izvor: The Guardian

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *