Centralne banke nadomak cilja u borbi protiv inflacije

Dodajte komentar

Centralne banke blizu su ciljanog zauzdavanja inflacije, objavila je Banka za međunarodna poravnanja (BIS).

Ima razloga za “oprezni optimizam”, navodi se u najnovijem tromjesečnom izvješću BIS-a, kojeg često nazivaju centralnom bankom centralnih banaka zbog redovitih sastanaka iza zatvorenih vrata s vodećim kreatorima monetarne politike u svijetu, prenosi Hina.

“Centralne banke poduzele su odlučne poteze i time spriječile da se inflacija ukorijeni. Istodobno je ekonomska aktivnost zadržala izuzetnu otpornost, a finansijski se sistem i dalje se dobro drži”, rekao je novinarima Claudio Borio, šef monetarnog i ekonomskog odjela BIS-a.

Ohrabrujući napredak

U BIS-u postupno jača optimizam, primjećuje Reuters. Krajem prošle godine ustvrdio je da je napredak u suzbijanju inflacije ohrabrujući, naglasivši ipak da centralne banke još ne mogu odahnuti.

Uprkos ponavljajućem upozorenju o rizicima, Borio je ovaj put primijetio da se značajno suzio jaz između vremenskog okvira u kojem tržišta očekuju da će kamatne stope ponovno početi padati i onoga koji velike centralne banke signaliziraju.

“Činjenica da su se (očekivanja) financijskih tržišta približila stajalištima centralnih banaka sugerira da su, barem ovom prilikom, one bolje procijenile rizike”, rekao je Borio.

Inflatorni pritisci

Izvještaj je takođe razmatrao tvrdokornost inflacije i potencijalnu vrijednost neutralnih kamatnih stopa, ni prelabavih ni previše restriktivnih, nakon pandemije i promjena u ekonomiji pod utjecajem deglobalizacije i starenja stanovništva.

Zaključeno je da bi inflatorni pritisci mogli postati tvrdokorniji kako uslužne djelatnosti budu imale sve veći udio u ekonomijama. Neutralne kamatne stope mogle bi pak biti više, premda nije sigurno kako će se izračunavati.

To je tako “nejasna smjernica” u trenutnom kontekstu da će “biti vrlo teško upotrijebiti je vrlo konkretno pri vođenju monetarne politike”, dodao je Hyun Song Shin, voditelj istraživanja u BIS-u.

Nagli rast cijena dionica tehnoloških divova

U izvještaju se takođe upozorava na nagli rast cijena dionica tehnoloških divova, posebno onih povezanih s uzletom umjetne inteligencije (AI).

Dionice Nvidije, koja proizvodi čipove za AI softver, skočile su od početka godine za dodatnih 66 posto, povrh skoka za gotovo 3,5 puta u 2023. Snažno je porasla i cijena dionice Mete, krovne kompanije Facebooka, za gotovo 2,5 puta u posljednjih 15 mjeseci.

“Velike ili potencijalne promjene u tehnologiji u pravilu pokrenu val optimizma koji rezultira ekstremnim razinama tržišta. Mogli bismo tome ponovno svjedočiti”, rekao je Borio.

No, ova godina donijela je snažan rast i mnogih drugih tržišta pa ulagači očekuju vrlo blago prizemljenje u velikim ekonomijama, dodao je.

(Aljazeera Balkan)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *