Tržišna kapitalizacija bitcoina dostigla nov rekord

Dodajte komentar

Cijena bitcoina je na korak od vrhunca svih vremena i zagovornici kriptovaluta s ushićenjem iščekuju da svjedoče dosad neviđenom nivou. Ali u pogledu tržišne vrijednosti, novčić je već dotakao rekord.

Tržišna kapitalizacija bitcoina dostigla je 1,35 biliona dolara, što je novi rekord posle 1,28 biliona iz novembra 2021, pokazuju podaci CoinGecka. To je, inače, bio mjesec kada je kriptovaluta skočila na istorijskih 68.991,85 dolara.

Ponuda bitcoina je od tada porasla, podižući njegovu kapitalizaciju na novu osnovu, dok se proteklih nedjelja dešava snažan cjenovni zamah. Najvrednija digitalna imovina pala je za jedan odsto na 66.928 dolara u utorak u 13.30 u Singapuru, a ranije je dostigla 68.804 dolara.

Istorijski gledano, rekordna tržišna vrijednost “bila je pouzdanija naznaka za pomjeranje cijene u smislu početka nove faze tržišta”, rekao je David Lawant, šef istraživanja u kripto-brokerskoj kući fokusiranoj na rad sa institucionalnim klijentima FalconX.

Potražnja koja dolazi od novih američkih spot bitcoin fondova kojima se trguje na berzi (engl. exchange-traded funds -ETF), kao i predstojeće smanjenje rasta ponude izvorne kriptovalute, podstakli su nedavne dobitke. ETF-ovi poput onih kompanija BlackRock Inc. i Fidelity Investments privukli su više od sedam milijardi dolara neto priliva od debitovanja 11. januara.

Špekulativni žar se takođe u širem smislu vratio u kripto, od opklada sa velikim leveridžom na tržištima derivata do dvocifrenog povećanja u toku dana u sektoru mim-novčića. To sugeriše da je tržište digitalne imovine potencijalno ranjivo na preokret ako tokovi ETF-a počnu da se smanjuju i optimizam se ohladi.

Izvor: Bloomberg Adria

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *